Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

loatkiplus
Απρίλιος 2023

Η συμμετοχή και ο γόνιμος διάλογος χαρακτήρισαν την εσπερίδα της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Τμήματος Δικαιωμάτων και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 3 Απριλίου, με θέμα: «Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα».

Ήταν η δεύτερη και πιο σημαντική πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο τον τελευταίο χρόνο, μετά την πρόταση νόμου «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας», για τη διαμόρφωση του οποίου τηρήσαμε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Μιας δικής μας διαδικασίας, αφού δεν προβλέπεται θεσμικά διαβούλευση των προτάσεων νόμου της αντιπολίτευσης. Αποστείλαμε όμως το πρώτο σχέδιο αυτού στις οργανώσεις της κοινότητας, συζητήσαμε μαζί τους τις παρατηρήσεις τους και προκαλέσαμε εκδηλώσεις και έναν ευρύτερο διάλογο. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν ήρθε τελικά προς ψήφιση και στη Βουλή, καθώς ο κ. Μητσοτάκης, ενέδωσε στις ακροδεξιές πιέσεις που δέχτηκε από το εσωτερικό του κόμματος, όπως για παράδειγμα των κ.κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Στόχος της εσπερίδας «Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα». ήταν να λειτουργήσει διαμεσολαβητικά ώστε να φτάσει η φωνή των συλλογικοτήτων που δρουν στο πεδίο εκεί που πρέπει να ακουστεί: Στα κέντρα εξουσίας που θα έχουν την δυνατότητα στο άμεσο μέλλον, ως κυβέρνηση, να σχεδιάσουν νομοθετικές παρεμβάσεις και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα συντονίσουν τις δεσμεύσεις του κόμματος για την εξάλειψη των διακρίσεων και θα θέσουν νέα πρότυπα για τη εξασφάλιση της πραγματικής ισότητας. Να δεσμευτούμε δηλαδή για ένα ολοκληρωμένο, ένα συνολικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι και διατομεακό και στη συνέχεια να υπάρχει μια διατομεακή δυνατότητα συντονισμού και εκπόνηση συγκεκριμένων πια προτάσεων, ώστε με τη λαϊκή εντολή, μετά τις εκλογές, με μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, να μπορούν ακριβώς αυτές οι δεσμεύσεις ενός τέτοιου συνολικού προγράμματος πλέον, να γίνουν κομμάτι μιας διακυβερνητικής προσπάθειας, γιατί αφορά πάρα πολλά υπουργεία -όλες αυτές οι τομεακές πολιτικές- και να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις.

Η εσπερίδα «Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα», περιλάμβανε δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνεδρίες: Η πρώτη με εκπροσώπους ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων και «συμμάχων» (Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης, Πολύχρωμο Σχολείο, Θετική Φωνή, Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο, ΣΥΔ, Υπερήφανοι Γονείς, Colour Youth, Emantes, Orlando LGBT+, Police Action, Proud Seniors, Rainbow Seniors, Queer Athens και Thessaloniki Pride, με την Κατερίνα Τρίμμη στον συντονισμό) να εκθέτουν το έργο τους και να θέτουν αιτήματα και στόχους, αποδικνύοντας για ακόμη μια φορά με τρόπο εμφατικό, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, είναι πρωταρχικής σημασίας η ουσιαστική διαβούλευση και όχι μόνο για το θεαθήναι, ακούγοντας το σύνολο των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, χωρίς να περιορίσουμε καμία από αυτές, χωρίς να μπαίνουμε σε κοπτορακτικές, χωρίς να φοβόμαστε την κριτική. Γι αυτό και μιλάμε ανοιχτά και σε δημόσιους χώρους. Και αυτό το έχουμε αποδείξει και όταν ήμασταν κυβέρνηση, και τα τελευταία χρόνια που ήμασταν στην αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως νέα κυβέρνηση της χώρας. Ακούμε και όπου κάναμε λάθη, είμαστε ανοιχτοί για να τα συζητήσουμε και να τα διορθώσουμε. Δεν υπάρχει άλλωστε πρόοδος και δημοκρατία, αν δεν υπάρχει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα και προς αυτή την κατεύθυνση τα πολιτικά κόμματα της χώρας, οφείλουν να έχουν ανοιχτά μάτια και αυτιά, στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα τους, μέσα από διάλογο και βεβαίως μέσα στα κοινωνικά κινήματα και μέσα στις κοινωνικές διεκδικήσεις.

Ακολούθησε, η δεύτερη συνεδρία, με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστα Ζαχαριάδη, Ανδρέα Ξανθό, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκο Φίλη, Θεανώ Φωτίου και Γιώργο Ψυχογιό. Συντονίστρια εδώ ήταν η Βασιλική Κατριβάνου, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να χαιρετίζει την έναρξη. Στην εκδήλωση όπου παρέστησαν και άλλα γνωστά στελέχη του κόμματος παρενέβησαν διαδικτυακά οι Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, ενώ προβλήθηκε θερμός χαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα. (αναλυτικά οι τοποθετήσεις τους εδώ)

Δικαιοσύνη παντού – Δικαιοσύνη για όλα:

Οι παρεμβάσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων στην εσπερίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απαιτούμενη ισότητα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Συντονίστρια της συζήτησης, ήταν η Κατερίνα Τρίμη (Δικηγόρος, Νομική Σύμβουλος της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος Οικογένειας «Ουράνιο Τόξο», Τακτικό ορισμένο μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων), η οποία κατά το άνοιγμα της συζήτησης, ανέφερε χαρακτηριστικά: 

Όλοι όσοι βρισκόμαστε στην αποδώ πλευρά, έχουμε ένα κοινό βασικό πολιτικό χαρακτηριστικό. Είμαστε όλοι πολίτες, δεύτερης κατηγορίας, να μην σας πω και τρίτης. Βεβαίως, αυτό όσον αφορά στα δικαιώματα και όχι βεβαίως και στις υποχρεώσεις που έχουμε σαν πολίτες σε αυτή τη χώρα. 

Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δίνει το λόγο στις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, δεν είναι η πρώτη φορά ασφαλώς που το κάνει, και θέλει να δείξει εκείνες τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου το “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα” να γίνει πράξη. 

Η πρωτοβουλία αυτή, είναι η δική μας πρόταση για μία Ελλάδα, συμπεριληπτική χωρίς περιορισμούς. 17 Ιουνίου 2022 μετά από μία πολλυσεληκτική διαδικασία μέσα από την οποία συγκεντρώθηκαν οι απόψεις των περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, κατατέθηκε στην ελληνική βουλή, πρόταση νόμου για την ισότητα στο γάμο. Τι έγινε μετά από αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία; Η απάντηση είναι απλή τίποτα. Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Η από εδώ πλευρά του πάνελ, εξακολουθούν να είναι οι εξωγήινοι της ελληνικής κοινωνίας.

Δίνουμε λοιπόν τον λόγο στις οργανώσεις, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι και να μην υπάρχει κανένας πλέον, ο οποίος θα πει δεν ήξερα, ή δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος. Ο κατάλληλος χρόνος, ο αναγκαίος χρόνος, είναι τώρα. Ο χρόνος που διαμορφώνονται οι θέσεις και γίνονται πολιτικές, είναι τώρα. Δεν είναι, ούτε σε δύο χρόνια, ούτε σε πέντε χρόνια. Η ανάγκη υπάρχει και πρέπει να υπηρετηθεί, γιατί είμαστε όλοι πολίτες της ίδιας χώρας κάτω από τον ίδιο ήλιο.

Κατερίνα Τρίμμη (Νομική Σύμβουλος ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Δικαιοσύνη Παντού - Δικαιοσύνη για όλα
Κατερίνα Τρίμμη – Συντονίστρια Πάνελ Οργανώσεων – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Proud Seniors Greece ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50:

Νίκος Τσατσαλίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας, Μέλος ΔΣ των Proud Seniors Greece ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω

«Από μιά σειρά αιτημάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύτερου οράματος των διεκδικήσεών μας, επιλέξαμε στο πρόσφατο παρελθόν να αναδείξουμε τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων, καθώς σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα εντοπισμένα προβλήματα όπως η απομόνωση, παρουσιάζονται εντονότερα και με σημαντικά μεγαλύτερο αντίκτυπο. Συνδυάζονται δυστυχώς με πληθώρα από ηλικιακά και κοινωνικά στερεότυπα και βέβαια με την προκατάληψη απέναντι στη διαφορετικότητα, καθιστώντας τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας μία από τις πιό ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένων ατόμων -και κυρίως των ηλικιωμένων διεμφυλικών, τα οποία λόγω της διαφορετικής ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου τους, αποτελούν και την πλέον ευάλωτη ομάδα της κοινότητάς μας- αντιμετωπίζουν και σημαντικά οικονομικά προβλήματα, συχνά στο όριο της επιβίωσης, έχοντας υποστεί ποικίλες νομικές, θεσμικές, και κοινωνικές διακρίσεις, που οδήγησαν σε αποκλεισμό από τη νόμιμη αγορά εργασίας, την ασφάλιση, και τη συνταξιοδότησή τους στην συνέχεια. 

Αγαπητοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστό ότι η πολιτική είναι η «τέχνη του εφικτού» και με αυτή την έννοια κάθε κατάκτηση πρέπει να εκτιμάται μέσα στη συγκυρία στην οποία επιτεύχθηκε. Ωστόσο συχνά συμβαίνει το «εφικτό» να είναι τόσο λίγο και με «ναι μεν αλλά», που τελικά να υποσκάπτει και να εξασθενίζει τον ίδιο τον σκοπό του. Εδώ βρίσκονται κατά τη γνώμη μας οι αδυναμίες των βημάτων που επιχείρησε στο ΛΟΑΤΚΙ+ πεδίο η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ (2015-19). Όμως η μετριοπάθεια δεν εξευμένισε ούτε το ομοφοβικό κομμάτι της κοινωνίας, ούτε την alt-right που σήμερα επιχειρεί να καρπωθεί την πολιτική κρίση στρέφοντας την ατζέντα προς τα δεξιά. 

Η προσπάθεια για δικαιοσύνη για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους δεν είναι ένα άθροισμα από αιτήματα, από τα οποία κανείς διαλέγει «α λα καρτ», και από αυτή την άποψη  σωστά αναφέρει η πρόσκληση στην ημερίδα σας την ανάγκη για μία «ολοκληρωμένη και ολιστική στρατηγική διεκδικήσεων». Η στρατηγική αυτή δεν αρκεί να ακουστεί στα μελλοντικά κέντρα εξουσίας και να τα θέσει στην υπηρεσία της κοινωνίας, αλλά πρέπει και να συγκρουστεί μαζί τους όταν αυτά αναπαράγουν και διαιωνίζουν τις κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές για το φύλο, τη σεξουαλικότητα, και την κοινωνία.»

Νίκος Τσατσαλίδης (Proud Seniors Greece): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Νίκος Τσατσαλίδης – Proud Seniors – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης:

Τζωρτζ/Ζωρζ Κουνάνης, Πολιτικός Επιστήμονας, Συνιδρυτό/Συνδιαχειριστό της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ για την Εργασιακή υποστήριξη

«Δεν θεωρούμε σύμμαχο μια εταιρεία, έναν εργοδότη που βάζει σήμα “rainbow” στα social μια φορά τον χρόνο. Θέλουμε εταιρείες που παίρνουν πρωτοβουλίες για συμπερίληψη σε όλη τη διάρθρωση και διοίκησή τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Τζωρτζ/Ζωρζ Κουνάνης (Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης): Δικαιοσύνη Παντού - Δικαιοσύνη για όλα
Τζωρτζ / Ζωρζ Κουνάνης – Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας:

Χαρά Νικολάου, Τελειόφοιτη του Τμήματος Βιοτεχνολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διαχειρίστρια της Colour Youth

Η  Colour Youth είναι σωματείο βάσης που ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί μία κοινότητα από και για την ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαία. Κύριος στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η υποστήριξη της κοινότητάς μας μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών, αλλά και η άσκηση πολιτικής πίεσης για την προώθηση των δικαιωμάτων μας.

Ως οργάνωση νέων, διεκδικούμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα συμπεριληπτικό στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, όπου κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί χωρίς αποκλεισμούς και βία. Διεκδικούμε την ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με γλώσσα ορθή και αμερόληπτη και με αναφορά στην ποικιλομορφία σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Θεωρούμε απαραίτητη την προστασία από το σχολικό εκφοβισμό στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας, της έκφρασης και των χαρακτηριστικών φύλου. 

Επιπλέον, διεκδικούμε ορθή εκπαίδευση των υπαλλήλων στις δημόσιες υπηρεσίες και στα σώματα ασφαλείας σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ταυτόχρονα, να εφαρμοστούν μηχανισμοί για ουσιαστικό έλεγχο της συμπεριφοράς τους σε περιπτώσεις διακρίσεων.

Στον τομέα της Υγείας, απαιτούμε εκπαίδευση του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες υγείας ώστε να αντιμετωπίζει με ευαισθησία και ενσυναίσθηση τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Να καλύπτονται οι διαδικασίες επιβεβαίωσης φύλου από το δημόσιο σύστημα υγείας, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν δυσβάσταχτο κόστος για τα τρανς άτομα παρόλο που αποδεικνύονται σωτήριες για τη ζωή τους. Η αναγνώριση της ψυχικής υγείας ως εξίσου σημαντικής με τη σωματική και η ένταξη τέτοιων υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας θα ωφελήσει σημαντικά τα ΛΟΑΤΚΙ+ νέα άτομα, άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καθώς και το σύνολο του πληθυσμού. Ζητούμε, επίσης, καθολική απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Διεκδικούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας, της επισφαλούς στέγασης και των αποκλεισμών από την αγορά εργασίας, ειδικότερα τα νεαρά σε ηλικία και για τα τρανς άτομα. ώστε να βρίσκουν επαρκή εργασία που να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Τέλος, όσον αφορά στο δικαίωμα στην οικογένεια, θεωρούμε απαραίτητη την ισότητα στο γάμο και τη δυνατότητα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια με ισότιμη πρόσβαση όλων των ατόμων σε υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Χαρά Νικολάου (Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Χαρά Νικολάου – Colour Youth – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Queer Athens:

Βάγια Γεωργαλή, Web Designer / Developer, συνιδρύτρια του Queer Athens

Η πλήρης και ισότιμη ένταξη και εκπροσώπηση των ΛΟΑΤKI+ τεχνών και του πολιτισμού στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ευημερία των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών στην Ελλάδα, αλλά και για τη λειτουργία μιας εύρωστης δημοκρατικής κοινωνίας που εξυπηρετεί όλους τους πολίτες της.

Η επαρκής χρηματοδότηση των πολιτιστικών αναγκών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μπορεί να χρησιμεύσει ως μια οδός για την ανθρωπιστική εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις μοναδικές προκλήσεις και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα. 

Μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο για την ελαχιστοποίηση και τελικά την εξάλειψη του στίγματος που αποδίδεται στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. 

Στη βάση αυτή, είναι απαραίτητα:

α.Η Συμπερίληψη στον σχεδιασμό πολιτικής

β.Ο Κεντρικός Σχεδιασμός Στρατηγικής Επιχορηγήσεων ΛΟΑΤΚΙ+ Έργων & Καλλιτεχνών

γ. Κίνητρα Αναπροσαρμογής Αφηγήματος Μουσείων & Σχολικών Βιβλίων

δ. Ίδρυση ΛΟΑΤΚΙ+ Κέντρων Πολιτισμού, Ερευνών & Διασύνδεσης με προσβάσιμες βιβλιοθήκες, προγράμματα τεκμηρίωσης της ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας, πολιτιστικές δράσεις και προσφερόμενες υπηρεσίες διασύνδεσης & υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. 

Βάγια Γεωργαλή (Queer Athens): Δικαιοσύνη Παντού - Δικαιοσύνη για όλα
Βάγια Γεωργαλή – Queer Athens – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»:

Γιάννος Λεβισιάνος Λαμπρόπουλος, Πολιτικός Επιστήμονας, Υπεύθυνος Διεκδίκησης Θετικής Φωνής

Η ατζέντα του Συλλόγου Οροθετικών-Θετική Φωνή είναι 100% συντεταγμένη με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα όχι μόνο για ιστορικούς λόγους αλλά επειδή αποτελεί ακόμη και σήμερα μία από τις δυσανάλογα πληττόμενες από τον HIV κοινότητες. Επιπλέον πολλά από τα μέλη και τα εργαζόμενα άτομα είμαστε μέλη και της κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα: 

Εκπαίδευση:

– Σεξουαλική αγωγή και αγωγή υγείας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

– Επαναφορά του δικαιώματος όλων των οροθετικών να υποβάλουν αίτηση για τις πανεπιστημιακές σχολές με ποσόστωση 5% των σοβαρά πασχόντων.

Υγεία και Περίθαλψη

– Θέλουμε ισότιμη πρόσβαση για όλα, στις εξετάσεις, στην ενημέρωση κ.λπ.

– Άμεση διάθεση της PrEP. 

– Προσιτά και εύκολα προσβάσιμα προϊόντα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας (προφυλακτικά κλπ).

– Ενίσχυση των Μονάδων Λοιμώξεων.

Εργασία: 

– Πλήρης ενσωμάτωση της Σύστασης 200 του ILO 

– Απαλοιφή διακρίσεων για τα οροθετικά άτομα στα σώματα ασφαλείας.

– Μεταρρύθμιση του νόμου για τη σεξεργασία: πλήρης νομιμοποίηση της εργασίας στο σεξ.

Γιάννος Λεβισιάνος Λαμπρόπουλος (Θετική Φωνή): Δικαιοσύνη Παντού - Δικαιοσύνη για όλα
Γιάννος Λεβισιάνος – Θετική Φωνή – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Thessaloniki Pride:

Αποστόλης Καραμπαΐρης, Πολιτικός Επιστήμονας, Μέλος Δ/Σ του Thessaloniki Pride

Ο Αποστόλης Καραμπαΐρης, που εκπροσώπησε το Thessaloniki Pride στην εκδήλωση, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται παρόμοιες εκδηλώσεις σε όλους τους χώρους και σε όλα τα πεδία αναγνωρίζοντας τη διαδικασία ως κομμάτι της δημοκρατικής διαδικασίας. Συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι το EuroPride που θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη το 2024 είναι μια μοναδική ευκαιρία για μια εθνική προσπάθεια να προάγουμε την ατζέντα μας και στο εσωτερικό αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, που ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία των πολιτών δεν πρέπει να χάσουν. Προσκάλεσε τον κάθε φορέα να αναλάβει τόσο να διαδώσει το μήνυμα του EuroPride στην Ελλάδα, αλλά και να συμμετάσχει βάζοντας το δικό του στίγμα στην εκδήλωση. Τέλος, ένωσε τη φωνή του με τις άλλες οργανώσεις που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη συμπερίληψη του Μιθριδάτη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολίασε πως η κίνηση αυτή δείχνει αδυναμία κατανόησης του βαθύτερου μηνύματος του κινήματος, αλλά και πως, παρόλα αυτά, μια θαρραλέα αυτοκριτική και αναγνώριση της κακοποιητικής γλώσσας που αναπαράχθηκε τόσα χρόνια σε συνδυασμό με δέσμευση ότι δε θα συνεχιστεί αυτή η στάση, όχι μόνο θα διαλύσει τις αρνητικές εντυπώσεις, αλλά θα αποτελέσει ένα φωτεινό παράδειγμα προς όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις.

Αποστόλης Καραμπαΐρης (Thessaloniki Pride): Δικαιοσύνη Παντού - Δικαιοσύνη για όλα
Αποστόλης Καραμπαΐρης – Thessaloniki Pride – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Υπερήφανοι Γονείς:

Χάρης Σκοκότσα, συνταξιούχος, Ιδρυτικό μέλος των υπερήφανων γονέων

Είμαι ο Χάρης Σκοκότσα και βρίσκομαι εδώ σήμερα εκπροσωπώντας την ομάδα των Υπερήφανων Γονέων ως πατέρας ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιού.

Πριν από δύο ημέρες την 1η Απριλίου γιορτάσαμε τα γενέθλια  της ομάδας μας, Στις ανακοινώσεις τότε των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο όλοι νόμιζαν ότι ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν υπήρχε κανείς που να πιστέψει ότι υπήρχαν στην Ελλάδα γονείς που αποδέχονταν και στήριζαν τα παιδιά τους.

Σήμερα η ομάδα μας έχει μεγαλώσει και προχωρήσει. Από ομάδα αυτοβοήθειας έχει εξελιχθεί σε ομάδα που διεκδικεί ίσα δικαιώματα για τα παιδιά μας. Ισότητα και δικαιοσύνη χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν ίδια και ίσα δικαιώματα με όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

Θέλουμε τα τρανς παιδιά μας να μπορούν να αλλάξουν τα έγγραφά τους πριν γίνουν 17 ακόμα και μέσω της επιτροπής πού υποτίθεται ότι θα έδινε τέτοια δυνατότητα και δεν λειτούργησε ποτέ.

Θέλουμε τα παιδιά μας να μπορούν να νιώθουν ασφάλεια στο σχολείο, να μην αντιμετωπίζουν μπουλιγκ από συμμαθητές και καθηγητές, να τους απευθύνονται με το όνομα που επιθυμούν και να τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια που επιθυμούν. Να βλέπουν στα σχολικά βιβλία σημαντικά πρόσωπα της ΛΟΑΤΚΙ+ παγκόσμιας ιστορίας.

Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση στο γάμο εάν το επιθυμούν και να μπορούν να γίνουν γονείς χωρίς αποκλεισμούς στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την τεκνοθεσία. Θέλουμε κι εμείς να έχουμε εγγόνια από τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά μας.

Θέλουμε τα παιδιά μας να μην αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην εργασία στην πρόσβασή τους στην υγεία και παντού. Διεκδικούμε για εκείνα μαζί με εκείνα ίση μεταχείριση και πραγματική ισότητα σε όλα και για όλα.

Θέλουμε τα παιδιά μας να μην κινδυνεύουν από την ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους . Να μην βρεθεί άλλος γονιός στην θέση των γονιών του Ζακ Κοστώπουλου.

Είμαστε υπερήφανοι για τα παιδιά μας. Θέλουμε όλοι οι γονείς να μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους. Το τιμητικό στίγμα που βιώνουμε ως γονείς θέλουμε να πάψει να υπάρχει κοινωνικά. Να μην διαβάζουμε στις εφημερίδες για γονείς που αυτοκτόνησαν γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν την δημόσια διαπόμπευση  όταν σε μικρές κοινωνίες έγινε γνωστός ο σεξουαλικός προσανατολισμός η ταυτότητα η έκφραση ή τα χαρακτηριστικά φύλου των παιδιών τους. 

Θέλουμε και διεκδικούμε έναν καλύτερο κόσμο για όλα και θα συνεχίσουμε να τον διεκδικούμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα.

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών:

Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αν. ορισμένο μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων

Είναι ιδιαίτερα υποκριτικό το να μιλάμε για ίση μεταχείριση και δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους, όταν ακόμη και σήμερα, εν έτει 2023, οι τρανς συνάνθρωποι μας αποκλείονται από την προσβασιμότητα τους σε αυτά. Όταν δεν έχουν πρόσβαση όχι μόνο σε κοινωνικά αγαθά που για όλους τους άλλους ανθρώπους θεωρούνται αυτονόητα, αλλά δεν έχουν καν πρόσβαση στην επιβίωση. Όταν η προστασία από τις διακρίσεις και η ισότιμη μεταχείριση, όταν δεν πάνε χέρι-χέρι με το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση για όλους τους ανθρώπους, είναι μισή προστασία και φυσικά δεν υπάρχει καμία ισοτιμία, μιας και χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που έχουν το προνόμιο και μπορούν και σε αυτούς που δεν μπορούν, και εμείς οι τρανς άνθρωποι ώ του θαύματος ανήκουμε πάντα στη δεύτερη κατηγορία.

Η ελεύθερη ισότιμη πρόσβαση και η δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα τρανς πρόσωπα εξακολουθεί να παραμένει ένα όνειρο θερινής νυκτός, ενώ τα τρανς ανασφάλιστα άτομα -που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινότητας μας- βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του όποιου θεού. Επίσης, καθώς τα τρανς άτομα βιώνουν στο μέγιστο βαθμό αποκλεισμούς από τον εργασιακό τομέα, πολλά τρανς άτομα συγκατοικούν, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται κάποια προνοιακά επιδόματα.  Η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει να δοθούν αξιοπρεπή προνοιακά επιδόματα σε όλα τα τρανς πρόσωπα, στα οποία θα υπάρχει και η ανάλογη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, έτσι ώστε οι ήδη φτωχοποιημένοι τρανς συνάνθρωποι μας να μην φτωχοποιούνται ακόμη περισσότερο από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Σήμερα, η πλειοψηφία των τρανς προσπαθεί να επιβιώσει με τα 200 Ευρώ του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το μήνα. Πείτε μου ειλικρινά, μπορεί κάποιος άνθρωπος να ζήσει με 200 Ευρώ; 

Τα τρανς πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των πολλών και μεγάλων αποκλεισμών τους, κυρίως από τον χώρο της εργασίας, δεν δικαιούνται σύνταξη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν καθημερινές βασικές ανάγκες διαβίωσης. Τρανς συνάνθρωποι μας μεγαλύτερης ηλικίας, ανασφάλιστοι, με όλα τα θέματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος σε αυτή την περίοδο της ζωής του και χωρίς να έχουν καμία μα καμία βοήθεια στο σπίτι. Οι τρανς γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, 60+, το ξέρετε ότι αναγκάζονται να ασκούν εργασία στο σεξ γιατί δεν υπάρχει καμία μα καμία απολύτως πρόνοια για τα άτομα αυτά; Ούσες αποκλεισμένες από τον εργασιακό χώρο, αναγκαστικά εργάστηκαν στο σεξ όταν ήταν σε πιο νεαρή ηλικία, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν ένσημα, να ζουν ανασφάλιστες και φυσικά να μην δικαιούνται κάποια σύνταξη. Και πραγματικά σας ρωτώ, πως, με τι κουράγια, με τι δυνάμεις να βγει μία τρανς γυναίκα σε αυτή την ηλικία στο δρόμο, για να βγάλει ένα πενιχρό έως μηδαμινό μεροκάματο του τρόμου; 

Για ποιο δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση μιλάμε; Ποια ισοτιμία και ποια ίση μεταχείριση; Πως απαιτούμε λοιπόν από τα τρανς άτομα να είναι λειτουργικά, να έρχονται ακόμη και εδώ σήμερα και να συνομιλούν μαζί σας, όταν η ίδια η Πολιτεία έχει μεριμνήσει εδώ και πολλά χρόνια, αιώνες τώρα, αυτά τα άτομα να μην έχουν πρόσβαση στα αναγκαία ώστε να μπορούν να ζήσουν μία ομαλή καθημερινότητα;

Εν όψει λοιπόν της προεκλογικής περιόδου, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να μας πείσουν ότι θα λάβουν μέτρα, αποκαθιστώντας την ίση μεταχείριση, την ισονομία και την ισοπολιτεία, και παράλληλα ότι θα διασφαλίσουν  την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ θα αρθούν και όλοι οι αποκλεισμοί που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα.

Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών): Δικαιοσύνη Παντού - Δικαιοσύνη για όλα
Άννα Απέργη – Σ.Υ.Δ – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Rainbow Seniors:

Μιχάλης Σακελλαρίου, Υποδιευθυντής σχολικής μονάδας, Πρόεδρος των Rainbow Seniors

Η  μη ορατότητα, η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος, η φοβία κοινωνικοποίησης και δημόσιας έκθεσης λόγω συσσώρευσης τραυμάτων και αρνητικών εμπειριών ταλαιπωρούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Σε περίπτωση απώλειας συντρόφου αυτές οι δυσλειτουργίες εντείνονται, η κατάθλιψη, η απομόνωση και οι ψυχικές διαταραχές κάνουν την εμφάνισή τους και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας αφενός είναι δύσκολη, αφετέρου μπορεί να προξενήσει ακόμη πιο δυσμενείς συνέπειες.

Σε περίπτωση συμβίωσης με συγγενείς επιστρέφουν στη μη ορατότητα, συμβιβάζονται με νόρμες της ετεροκανονικότητας  και πολλές φορές να γίνονται μάρτυρες ή ακόμη υφίστανται ομοφοβικό και κακοποιητικό λόγο. Σε περίπτωση διαφορετικής  ταυτότητας από το βιολογικό τους  φύλο ή φυλομετάβασης δεν είναι σπάνιο να κακοποιούνται μέσα στην οικογένεια, να υφίστανται misgendering, να υποβάλλονται σε εξευτελιστικές, αχρείαστες και επικίνδυνες ψυχοθεραπείες και εγκλεισμούς. 

Καθίστανται εύκολος στόχος διασυρμού, γελοιοποίησης, εκφοβισμού, κακοποίησης και εγκληματικών ενεργειών εις βάρος τους από την τοπική κοινωνία. 

Εναρμονιζόμαστε λοιπόν με το δίκαιο αίτημα του ΣΥΔ για οικονομική ενίσχυση και σύνταξη και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για τα τρανς ηλικιωμένα. Χρειαζόμαστε για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας προνοιακό επίδομα αξιοπρεπούς διαβίωσης, εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, με επιμόρφωση όλων των επαγγελματιών υγείας, δομές φιλοξενίας για άστεγα ηλικιωμένα άτομα και κατοικίες ημιαυτόνομης υποστηριζόμενης διαβίωσης μέσα στον αστικό ιστό.

Μιχάλης Σακελλαρίου (Rainbow Seniors): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Μιχάλης Σακελλαρίου – Rainbow Seniors – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Σύμπραξη για το κοινωνικό φύλο:

Θεοφανώ Παπαζήση, Ομότιμη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου ΑΠΘ και Συνήγορος του Φοιτητή στο ΑΠΘ, Μέλος της Σύμπραξης για το κοινωνικό φύλο

Το 2015 θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το σύμφωνο, παρότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του 1994, δηλαδή 31 χρόνια πριν, είχε απευθύνει αίτηση προς όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τροποποιήσουν τη νομοθεσία τους και να αφαιρέσουν οποιαδήποτε διάταξη εμπόδιζε τα ομόφυλα ζευγάρια να συστήσουν οικογένεια ή θεσμό παρόμοιο και επίσης τους εμπόδιζε την πρόσβαση στη σχέση γονέα τέκνου. 

Στον Αστικό Κώδικα, ο γάμος είναι ρυθμισμένος ασεξικά. Ο νόμος του 1983,  απάλειψε τους όρους “άντρες” και “γυναίκες” και αναφέρει ρητά «Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων». Προσωπικά, εδώ και πάνω από 25 χρόνια, δηλαδή από το 2001 που η Ολλανδία εισήγαγε το γάμο αντί του συμφώνου, υποστηρίζω την άποψη ότι στην ελληνική έννομη τάξη δε χρειάζεται κανένα νομοθέτημα, πέραν μιας εγκυκλίου που θα λέει ότι οι “μελλόνυμφοι” νοούνται άτομα ανεξαρτήτως φύλου. Αυτό δεν έγινε ποτέ και η πρότασή μου, αλλά πλέον και του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο μελλόνυμφοι να ακολουθήσει  ένα κόμμα και αμέσως μετά να τεθεί ανεξαρτήτως φύλου. Άρα αρκεί η διορθωτική παρέμβαση στη διάταξη «Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων, ανεξαρτήτως φύλου». Έτσι αντιμετωπίζεται στον Αστικό Κώδικα το σύνολο των εννόμων σχέσεων των συζύγων, γονέων-τέκνων και συγγένειας. 

Ο τύπος του γάμου, στο ελληνικό δίκαιο, είναι πολιτικός. Μόνος ο θρησκευτικός τύπος δεν συνιστά γάμο. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί από τον ιερέα που είναι δημόσιος λειτουργός, σύσταση πολιτικού γάμου. Κατά την πρώτη παράγραφο της διάταξης 1367 ΑΚ «Ο γάμος τελείται είτε με σύγχρονη δήλωση των μελλονύμφων ότι συμφωνούν σ’ αυτό (πολιτικός γάμος) είτε με ιερολογία από ιερέα της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας ή από λειτουργό άλλου δόγματος ή θρησκεύματος γνωστού στην Ελλάδα.» Στο τρίτο εδάφιο της τρίτης παραγράφου του ίδιου άρθρου για τις προϋποθέσεις του θρησκευτικού γάμου ορίζεται ότι «Ο θρησκευτικός λειτουργός είναι υποχρεωμένος να συντάξει αμέσως σχετική πράξη», δηλαδή όπως προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο στον πολιτικό γάμο από τον δήμαρχο. Οι πράξεις αυτές, που εμπεριέχουν τον πολιτικό γάμο και στις δύο περιπτώσεις, καταχωρούνται στο Ληξιαρχείο για την επέλευση των αποτελεσμάτων του γάμου σε κάθε περίπτωση. Με νεότερες εγκυκλίους η σχετική πράξη συντάσσεται από τον θρησκευτικό λειτουργό πριν την ιερολογία. Η διάταξη δεν χρειάζεται αλλαγή

Μετά την αναγνώριση του γάμου για όλους, επιτακτική είναι η ανάγκη της αναδρομικής αναγνώρισης όλων των γάμων του εξωτερικού, όπως έγινε όταν εισήχθει ο πολιτικός γάμος το 1982, που αναγνώρισε αναδρομικά τους πολιτικούς γάμους που είχαν τελεστεί στο εξωτερικό και δεν είχαν λυθεί μέχρι την εισαγωγή του νόμου.

Επίσης με το γάμο αυτό που λύεται αυτομάτως, είναι οι σχέσεις των γονέων- τέκνων. Σε ό,τι αφορά τη συγγένεια, δεν υπάρχει θέμα. Στην υιοθεσία που είναι ατομική, ο νόμος ορίζει ρητά ότι αν δύο θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, μπορούν να το κάνουν μόνον αν είναι σύζυγοι. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι θα λυθεί με το γάμο, το θέμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή όπου δύο άνθρωποι μεγαλώνουν ένα παιδί σε συμβίωση και δε μπορεί ο άλλος σύντροφος, να υιοθετήσει τα παιδιά αυτά, διότι με βάσει τη νομοθεσία θα κοπεί αυτόματα κάθε σχέση με το φυσικό γονέα.

Σε ό,τι αφορά την ίση πρόσβαση σε ΙΥΑ, απαιτείται άρση του αποκλεισμού των ανδρών, όπου αυτή υπάρχει. Η ρύθμιση του άρθρου 1456 ΑΚ εξαιρεί στην πραγματικότητα τους άγαμους άνδρες από τις διαδικασίες αυτές, αφενός διότι οι ρυθμίσεις αναφέρονται σε ζευγάρια και αφετέρου διότι συνδέει την αναπαραγωγή με την αδυναμία κυοφορίας ή γονιμοποίησης. Η χρήση παρένθετης μητέρας από άνδρες είναι σκόπιμη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δίνει πρόσβαση σε ζευγάρια ή μόνους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο τους. Το τεκμήριο γονεϊκότητας του άρθρου 1464 ΑΚ θα αφορά αυτονόητα τον κάθε άλλο σύζυγο, ανεξαρτήτως φύλου. 

Αποτέλεσμα αυτών θα είναι η ίση μεταχείριση όλων των γονέων είτε από το δικαστήριο στην ανάθεση της επιμέλειας ή της γονική μέριμνας είτε η αντιμετώπισή τους ως μελών της οικογένειας από τις διοικητικές αρχές, π.χ., στο δημόσιο, νοσοκομεία κλπ. 

Θεοφανώ Παπαζήση (Σύμπραξη για το κοινωνικό φύλο): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Θεοφανώ Παπαζήση – Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Police Action – Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

Μιχάλης Λώλης, Πολιτικός Επιστήμονας, Αξιωματικός Ελληνικής Αστυνομίας, Μέλος της Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η Δράση Αστυνομικών χαιρετίζει τη πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και συμμερίζεται πλήρως και στηρίζει όλες τις προτάσεις και διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων. 

Η Αστυνομία αποτελεί αναγκαίο θεσμό σε μια δημοκρατία και δεν αρκεί να επισημαίνουμε τα λάθη της, χωρίς να κάνουμε τίποτα για να αλλάξει. Η έλλειψη εμπιστοσύνης των γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην αστυνομία αυξάνει την πιθανότητα μη καταγγελίας της έμφυλης βίας, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα περιστατικά να παραμένουν στο «σκοτάδι» γνωστοί και ως  φαινόμενο της υποκαταγραφής αυτών των εγκλημάτων.

Η κριτική στην Αστυνομία πρέπει να είναι αντικειμενική και καλόπιστη, η άσκηση αυθαίρετης βίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά αποτελούν θεσμικό πρόβλημα του Κράτους και κάθε ποινική, πειθαρχική ευθύνη και εν τέλει  τιμωρία των αστυνομικών που αυθαιρετούν θα την κρίνουν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και η Δικαιοσύνη. Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα αυθαιρεσίας αστυνομικής βίας απαιτείται επιτέλους η θέσπιση μιας συνταγματικά Ανεξάρτητης Αρχής που θα τα εξετάζει.  

Καθίσταται επιτακτική μια σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση του Αστυνομικού πάνω στις τρεις βασικές θεματικές ενότητες της Αστυνομικής, Νομικής και Κοινωνικής επιστήμης που απαιτούνται για την άρτια επαγγελματική του κατάρτιση. Μια εκπαίδευση που βασίζεται αυστηρά στης δημοκρατικές αρχές, τους κανόνες δικαίου και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η χρήση βίας πρέπει να γίνεται αυστηρά με τους περιορισμούς που επιβάλουν. Επίσης, η εκπαίδευση πρέπει να λαμβάνει απαραίτητα υπόψη την καταπολέμηση του ρατσισμού και των έμφυλων διακρίσεων.

Ως Δράση Αστυνομικών επισημάνουμε ότι είναι επιτακτική η θέσπιση για κάμερες σε κάθε αστυνομικό, περιπολικό και Αστυνομικό Τμήμα, πάνω από όλα στο προσωπικό  της ΥΑΤ και ΥΜΕΤ (ΜΑΤ). Είναι σημαντική όμως σε μια δημοκρατία η Ηγεσία της Αστυνομίας να λογοδοτεί στους πολίτες, ο Αρχηγός πρέπει να ελέγχεται συνεχώς από κοινοβουλευτική Επιτροπή και οι Διευθυντές των Νόμων να είναι αιρετοί και να εκλέγονται από τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας, με διαδικασίες λογοδοσίας και αξιοκρατία. Πρέπει κάποιος να αλλάξει την αστυνομία, κανείς δε τόλμησε μέχρι σήμερα για να την εγκαλεί συνεχώς. Ανοίξτε τον δημόσιο διάλογο για ριζικές αλλαγές.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν το πλαίσιο αποτελεσματικής λειτουργίας της Αστυνομίας με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες.

Ως Δράση Αστυνομικών θέλουμε η Αστυνομία να γίνει καταφύγιο για κάθε ΛΟΑΤΚΙ άτομο που πέφτει θύμα Ρατσισμού και Διακρίσεων.

Μ. Λώλης (Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου): Δικαιοσύνη Παντού - Δικαιοσύνη για όλα
Μιχάλης Λώλης – Police Action – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Emantes – International Lgbtqia+ Solidarity:

Σοφία Ζαχαριάδη, Ελεύθερη Επαγγελματίας, Πρόεδρος Emantes International Lgbtqia+ Solidarity

Οι Emantes – International Lgbtqia+ Solidarity είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Eπ.) που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018 από ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες/-ισσες και έμπειρες εθελόντριες στον τομέα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφύγων/-ισσών, με έδρα την Αθήνα. 

Την περίοδο του COVID αυξήθηκαν ραγδαία τα αιτήματα για στήριξη που λαμβάναμε. Ζητήσαμε βοήθεια και αρχίσαμε να δουλεύουμε λίγο πιο συστηματικά με την ερευνητριά μας στη βάση της Συμμετοχικής Έρευνας Δράσης (Participatory Action Research). 

Τα αιτήματα συνεχίσανε να αυξάνονται, το ίδιο και οι συνεργασίες μας στο πεδίο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Στην ουσία, οι Emantes, δημιουργήθηκαν μέσα από μια σειρά αλλεπάλληλων αναγκών και εξελίσσονται ως απάντηση σε αυτές τις ανάγκες. 

Ποιες είναι αυτές οι ανάγκες, όμως; 

Ανάγκη σε τρόφιμα, νομική, ιατρική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη και στήριξη στη στέγη. 

Οι emantes δουλεύουν συστηματικά ώστε να μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, μέσω σχεδιασμού υπηρεσιών ενημερωμένων απο την συστηματική επαφή  με τους ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες. 

Η επαφή αυτή επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της Γραμμής Υποστήριξης “Emantes’ Support Line”. 

Στους 10 μήνες που είχαμε χρηματοδότηση, σχεδιάσαμε υπηρεσίες για την στήριξη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφυγικής κοινότητας όπου παρείχαμε κοινωνική, νομική και ψυχολογική στήριξη, βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ομάδες κοινότητας και διασύνδεση για εύρεση στέγης. Ό,τι δηλαδή, δήλωσαν ως ανάγκη/-ες οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες στη γραμμή υποστήριξης. Αυτό εννοούμε Συμμετοχική Έρευνα Δράσης. 

Γιατί επιλέγουμε τη Συμμετοχική Έρευνα Δράσης;  

Γιατί θέλουμε μια συνεργική, πολιτισμικά ευαισθητοποιημένη και διευρυμένη προσέγγιση. 

Θέλουμε να δημιουργηθεί ένας χώρος χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις ώστε να ακουστούν οι φωνές των ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφύγων. Οι φωνές τους να είναι αυτές που θα διαμορφώσουν τόσο τις υπηρεσίες, όσο και τα πεδία ευαισθητοποίησης και συνηγορίας που κρίνουν οι ίδιοι οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες σημαντικά, σε μια συμμετοχική και από τα κάτω προς τα πάνω κατεύθυνση. Αυτό συνιστά για εμάς ενδυνάμωση. 

Βασικός μας στόχος, είναι να αποφευχθεί η ακούσια αποσιώπηση των ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφύγων με αφηγήσεις που δεν ταιριάζουν -από την αρχή ή καθόλου- στη δυτική ορολογία. Έχοντας αυτά υπόψιν, ξεκινήσαμε με εργαλείο μας ξανά τη Συμμετοχική Έρευνα Δράσης το σχεδιασμό μιας σειράς εργαστηρίων στα πλαίσια του προγράμματος Equalgen, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα και το πολιτιστικό κέντρο “Anasa”. Μεταξύ άλλων, στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχουσες/-ντες να διαμορφώσουν τα πεδία ευαισθητοποίησης και συνηγορίας που κρίνουν πως είναι σημαντικά. 

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 εργαστήρια με την συμμετοχή 21 cis-gay αντρών. 

Τα αποτελέσματα αυτών των εργαστηρίων μοιραζόμαστε μαζί σας. 

Και οι δύο ομάδες συμφώνησαν ότι: 

1. Τους είναι πολύ δύσκολο να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και να πουν την αληθινή τους ιστορία τόσο στις αρχές όσο και στις υπόλοιπες κοινωνικές επαφές που έχουν.  

2. Τους είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουν στις αρχές το σεξουαλικό τους προσανατολισμό 

3. Τόσο στα προγράμματα στέγασης και πολύ περισσότερο στα camp, γίνονται δέκτες λεκτικής και σωματικής βίας, βιώνουν αποκλεισμούς, διακρίσεις και στιγματισμό. 

4. Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική τους υγεία. Μέλη της μιας ομάδας μάλιστα ανέφεραν πως είχαν κάνει αυτοκτονικές σκέψεις. 

Ως πρωταρχικό πρόβλημα οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες εντοπίζουν τη ΜΗ αναγνώριση της ευαλωτότητας των ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφύγων στον Ελληνικό νόμο. 

Τι εννοούμε με αυτό. Ένας ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγας δεν θεωρείται ευάλωτος επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙΑ+. Θεωρείται ευάλωτος μόνο (και εφόσον αποδείξει) ότι είναι θύμα βασανιστηρίων, ναυαγίου, οροθετικό άτομο κλπ. 

Οι λεσβίες γυναίκες δεν θεωρούνται ευάλωτες ούτε ως λεσβίες, ούτε ως γυναίκες. 

Θεωρούνται ευάλωτες επειδή, παραδείγματος χάριν, έχουν πέσει θύματα βιασμού.  

Επιπλέον, οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες κρίνουν ως επιτακτικές παρεμβάσεις τις κάτωθι: 

1. ΛΟΑΤΚΙΑ+ (ή φιλικοί προς ΛΟΑΤΚΙΑ+) υπάλληλοι στα σημεία εισόδου, με παράλληλη αξιολόγηση αναγκών και ενημέρωση για δικαιώματα και υπηρεσίες.  

2. Σε περίπτωση που τα camp ειναι η μόνη λύση στέγασης, να υπάρχει προστατευμένο τμήμα για ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες 

3. Ψυχολογική αξιολόγηση/υποστήριξη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο 

4. Εκπαιδευτικά σεμινάρια ευαισθητοποίησης σε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφυγισσών/-ων σε όλους τους επαγγελματίες, σε όλα τα στάδια εμπλοκής τους με τη διαδικασία ασύλου και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.  

Σοφία Ζαχαριάδη (Emantes- International Lgbtqia+ Solidarity): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Σοφία Ζαχαριάδη – Emantes – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Πολύχρωμο Σχολείο:

Απόστολος Πούλιος, PhD, εκπαιδευτικός Μουσικού Σχολείου Ιλίου, Μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου 

Το Πολύχρωμο Σχολείο ιδρύθηκε το 2009 με στόχο να καταπολεμήσει την ομο/τρανσ/ιντερφοβία στην εκπαίδευση και να δημιουργήσει ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον για όλα τα παιδιά. Δίνουμε σαφώς έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά, ωστόσο αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε μέσα από τις δράσεις μας θα ωφελήσει όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου τους, την έκφραση φύλου τους, τα χαρακτηριστικά φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Άλλωστε η παιδική και εφηβική ηλικία είναι συχνά μια περίοδος στην οποία ένα άτομο δεν έχει κατασταλάξει ως προς την ταυτότητα φύλου του ή τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που πιθανώς βρίσκονται σε μια φάση διερεύνησης να αντιληφθούν, χάρη στο σχολείο, ότι όλες οι ταυτότητες είναι έγκυρες και αξιοσέβαστες. Θέλουμε να παιδιά να έχουν υγιή πρότυπα για όλες τις ταυτότητες φύλου, για όλους τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, για όλους τους τύπους οικογενειών—γιατί και όλοι οι τύποι οικογενειών είναι έγκυροι, αξιοσέβαστοι και πολύτιμοι. 

Τα πρότυπα αυτά θα πρέπει να υπάρχουν στα θεματικά πεδία που ορίζουν τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών καθώς και στα βιβλία και στο εκπαιδευτικό υλικό στο οποίο εκτίθενται τα παιδιά. Είναι καιρός να πάψει το αναλυτικό πρόγραμμα να διαπνέεται από την ετεροκανονικότητα και τις αξίες της πατριαρχίας και να γίνει πιο σύγχρονο, πιο συμπεριληπτικό και άρα πιο δημοκρατικό. Ζητούμε λοιπόν από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής νέες θεματικές, νέα βιβλία και νέα ερεθίσματα για συζήτηση εντός και εκτός τάξης (πχ. εμπλουτισμός σχολικών βιβλιοθηκών με σχετικό υλικό, συζητήσεις σε λέσχες φιλαναγνωσίας), με αναλυτικές οδηγίες που θα βοηθούν τις/τους εκπαιδευτικούς να επιτελούν αυτό το έργο συστηματικά, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Φυσικά το πιο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ενταχθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο, η Συμπεριληπτική Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση (ΣΟΣΕ, Comprehensive Sexual Education), με βάση τις οδηγίες και το υλικό της UNESCO—υλικό το οποίο το Πολύχρωμο Σχολείο έχει μεταφράσει και βρίσκεται σε συνεννόηση με την UNESCO για την έκδοσή του στα ελληνικά. 

Είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό να ετοιμαστεί από το Υπουργείο Παιδείας μια εγκύκλιος σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στην εκπαίδευση. Η εγκύκλιος αυτή, που θα συνταχθεί σε συνεργασία με τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και ειδικούς ψυχικής υγείας, θα βοηθήσει όλα τα σχολεία και τους συλλόγους διδασκουσών/διδασκόντων να διαχειρίζονται, με τρόπο έγκυρο και αποτελεσματικό, ζητήματα που αφορούν τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, είτε πρόκειται για περιστατικά ομο/τρανσ/ιντερφοβικού εκφοβισμού είτε για το πώς θα πρέπει να προσεγγίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στην τάξη, στο προαύλιο, στην επικοινωνία ανάμεσα στα παιδιά ή ανάμεσα στα παιδιά και τα ενήλικα άτομα της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, λοιπό προσωπικό, γονείς/κηδεμόνες).

Και τέλος είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει συστηματική επιμόρφωση σε όλα αυτά τα ζητήματα (διδασκαλία ΣΟΣΕ και σύγχρονης ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογίας και διαχείριση ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων) για όλα τα ενήλικα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας: στελέχη εκπαίδευσης, διευθύντριες/διευθυντές σχολικών μονάδων και όλες/όλοι οι εκπαιδευτικοί που μπαίνουν στην τάξη πρέπει να επιμορφωθούν υποχρεωτικά πάνω στους άξονες του φύλου και της σεξουαλικότητας. Η επιμόρφωση αυτή θα πρέπει να είναι ένα κριτήριο καθορισμού της εκπαιδευτικής επάρκειας όλων όσων εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία, ώστε να αποτελεί εγγύηση για τη μεθοδική, αποτελεσματική και ασφαλή διδασκαλία και διαχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων, με γνώση, συστηματικότητα και ευαισθησία.

Απόστολος Πούλιος (Πολύχρωμο Σχολείο): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Απόστολος Πούλιος – Πολύχρωμο Σχολείο – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο:

Χαρίλαος Μιχαήλ, Αρχιτέκτονας, Μέλος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο

Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, συλλογικότητα ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων και ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων που θέλουν να γίνουν γονείς καταρχήν χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καταθέσει σχεδόν ένα χρόνο πριν πρόταση νόμου που να άρει τις νομικές διακρίσεις που βιώνουμε εμείς και τα παιδιά μας . Η πρόταση νόμου “Γάμος για όλα τα Πρόσωπα” εξακολουθεί να βρίσκεται στα θαμμένη από την κυβέρνηση σε κάποιο συρτάρι της Βουλής και δεν έφτασε ποτέ στην ολομέλειά της για συζήτηση και εντέλει για ψήφιση. 

Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. ότι ο νομικός μας πολιτισμός θα προχωρήσει στο 2023 και δεν θα παραμείνει στον προηγούμενο αιώνα είναι καίρια για μας.

Εδώ θα καταθέσουμε τα επόμενα βήματα που θεωρούμε απαραίτητα ώστε να γίνει πράξη και το αίτημα για ισότητα σε όλα τα πεδία και πως πιστεύουμε ότι η ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ως εργαλείο προετοιμασίας και ζύμωσης της κοινωνίας, σχετίζεται άμεσα με τη συμπερίληψη στις τοπικές κοινωνίες που  εμείς επιδιώκουμε. 

Για εμάς ως γονείς πολύ σημαντικά σημεία στην καθημερινότητά μας είναι όσα συμβαίνουν στην τοπική κοινωνία, στο σχολείο των παιδιών μας , στις παιδικές χαρές των πόλεων που ζούμε.

Έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και γενικότερα στο πεδίο της Παιδείας τόσο στην Εθνική Επιτροπή για την Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ όσο και στο ερωτηματολόγιο που έλαβαν από την ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του   ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. οι συλλογικότητες που είμαστε σήμερα εδώ για ένα συμπεριληπτικό σχολείο.

Η πρώτη έξοδος όμως των παιδιών μας από την ασφάλεια του σπιτιού δεν γίνεται στο σχολείο αλλά στους παιδικούς και τους βρεφικούς σταθμούς των Δήμων που είναι η κατοικία μας. Και ακόμα πιο πριν η πρώτη επαφή των παιδιών μας με το δημόσιο γίνεται μέσω των ληξιαρχείων των Δήμων. Το πρώτο που θέλουμε λοιπόν να επισημάνουμε είναι η επιτακτική ανάγκη για οριζόντια επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση, για ενημέρωση και τελικά για εξυπηρέτηση χωρίς διακρίσεις όλων των υπαλλήλων και του προσωπικού των Δήμων και Κοινοτήτων. 

    • Διεκδικούμε  να γίνει συνειδητή και αναγκαία η περισσότερη σχεδιαστική και επιλεγμένη ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ της Queer ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ και ΜΝΗΜΗΣ μέσα από έργα τέχνης όπως αγάλματα, μνημεία, πλάκες, αφιερωμένες πλατείες, ονόματα δρόμων και κτιρίων, όπως ρητά απέδειξε ότι βοήθησε η θεσμοθετημένη σχεδιαστική νομοθεσία για την μέχρι τώρα άδικη συμπεριφορά προς τους  τυφλούς και ανάπηρους συνανθρώπους μας τόσα χρόνια.

    • Κέντρα Ενδυνάμωσης ΛΟΑΤΚΙ+ και των οικογενειών τους στους μεγάλους Δήμους της χώρας

    • Δημόσιες τουαλέτες χωρίς έμφυλο περιορισμό

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κοινωνικά αναπτυγμένα και δικαία κράτη  έχουν θεσπίσει σημαντική επέκταση πολιτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην αποκατάσταση μεγάλου μέρους της ιστορικής δίωξης ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ Παρά τα πολλά πολιτικά κέρδη που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι αξιοσημείωτο το πώς στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε σχετικά με τον αντίκτυπο των δομικών παραγόντων – και συγκεκριμένα, του ρόλου της αστικότητας – στη διαμόρφωση και υποστήριξη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ + και στόχος μας είναι να αλλάξει.

Χαρίλαος Μιχαήλ (Οικογένειες Ουράνιο Τόξο): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Χαρίλαος Μιχαήλ – Οικογένειες Ουράνιο Τόξο – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Orlando LGBT+:

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, Ψυχολόγος, Ερευνήτρια, Επ. Συνυπεύθυνη στο Orlando LGBT+

«Ο νόμος για τις “θεραπείες μεταστροφής” έκρυβε παγίδες. Απαγορεύονται για τα παιδιά, αλλά επιτρέπονται σε ενήλικες που συναινούν σε αυτές, συναινούν δηλαδή στον βασανισμό τους. Αυτό τον νόμο πρέπει να τον αλλάξει η επόμενη κυβέρνηση.

Επίσης, δεν θα κάτσουμε να βλέπουμε να εργαλειοποιούνται τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα από τα κόμματα. Για να μη γίνει αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε μια ουσιαστική και βαθιά επικοινωνία.»

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη (Orlando LGBT+): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Έλενα-Όλγα Χρηστίδη – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ – Intersex Greece:

Ρηνιώ Συμεωνίδου, Εμπειρογνώμων Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ίντερσεξ Παιδιά, Γενική Γραμματέας Intersex Greece

Η Ρηνιώ Συμεωνίδου, γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Ίντερσεξ – Intersex Greece, στην online παρέμβασή της, ξεκίνησε βιωματικά, μιλώντας για τις ιατρικές πιέσεις που δέχτηκε για πρόωρη διακοπή της κύησης επειδή το έμβρυο είχε ένα Χ χρωμόσωμα παραπάνω, αποκαλώντας «γενοκτονία» το γεγονός ότι το 80% των ίντερσεξ εμβρύων δεν βλέπουν ποτέ το φως της μέρας. Για τα δε ίντερσεξ παιδιά με εμφανείς ανατομικές διαφορές απ το τυπικά αρρεν/θήλυ, που διαφεύγουν τον προγεννητικό έλεγχο και καταφέρνουν να γεννηθούν, ανέφερε ότι προτείνονται στους γονείς (καθαρά για κοινωνικούς λόγους) μη-ιατρικά απαραίτητες, κοσμητικές επεμβάσεις “κανονικοποίησης” της ανατομίας τους, χωρίς προσωπική, προηγούμενη, σταθερή και πλήρως ενημερωμένη συγκατάθεση τους. Τέτοιες επεμβάσεις, πέραν της προφανούς παραβίασης του δικαιώματος στη σωματική ακεραιότητα, και του χαρακτηρισμού τους απο τον ΟΗΕ ως ανθρώπινα βασανιστήρια, έχουν τεκμηριωμένα σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ψυχοσωματική τους υγεία εφ όρου ζωής. Υπενθύμισε επίσης τον αποκλεισμό και την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα ίντερσεξ άτομα το 2017, όταν το Υπ. Δικαιοσύνης “εξαφάνισε” σχετικό προστατευτικό άρθρο από τον νόμο ΝΑΤΦ (Ν.4491/2017), με την ελπίδα να μην επαναληφθούν τέτοια λάθη.

Η ομιλήτρια συνέχισε με θετική αναφορά στα 4 Άρθρα (17 ως 20) του πρόσφατου Ν.4958/2022, που απαγόρευσε τέτοιες ιατρικές παρεμβάσεις στα ίντερσεξ παιδιά ως 15 ετών, χαρακτηρίζοντας τον μια πολύ καλή αρχή που ωστόσο επείγει να ακολουθηθεί από την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών προς γιατρούς και γονείς, ώστε να λειτουργήσει προστατευτικά ο νόμος και να μην μείνει “κενό γράμμα”.

Πέραν αυτών η γραμματέας της ίντερσεξ οργανωσης αναφέρθηκε και στις άλλες δικαιωματικές διεκδικήσεις της ίντερσεξ κοινότητας, όπως: 

  • Η ευαισθητοποίηση, ορατότητα και αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία της φυσικής ύπαρξης των ίντερσεξ ανθρώπων και η αναγκαιότητα ισότιμης μεταχείρισης και νομικής αναγνώρισης με εισαγωγή τρίτου δείκτη φύλου στα δημόσια έγγραφα (για κάθε άτομο που το χρειάζεται, ίντερσεξ ή όχι), καθώς και η σχετική επιμόρφωση των δημοσίων λειτουργών.  
  • Η δωρεάν πρόσβαση σε σχετική ή / και αναγκαία έγκυρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη & ψυχολογική υποστήριξη των ίδιων και των γονέων τους για την αντιμετώπιση του ψυχολογικού τραύματος & του μετατραυματικού στρες. Επίσης πρόσβαση στα ιατρικά τους αρχεία.
  • Η αλλαγή των παρωχημένων ιατρικών όρων και πρωτοκόλλων διαχείρισης σε ανθρωποκεντρικά, ώστε να σταματήσει η αναίτια παθολογικοποίηση των ίντερσεξ σωμάτων και να αντιμετωπίζονται ισότιμα και με σεβασμό από την ιατρική κοινότητα, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
  • Η εισαγωγή της σχετικής πληροφορίας και θετικών προτύπων ΛΟΑΤ και ίντερσεξ ανθρώπων, ως υποχρεωτικό μέρος των σχολικών προγραμμάτων σπουδών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και μέσω της θέσπισης μαθήματος συμπεριληπτικής και ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης
  • Η φροντίδα για την επιμόρφωση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να λάβει τέλος η παρενόχληση, η ρητορική μίσους, η κακοποίηση, οι θεσμικές & λεκτικές διακρίσεις και το στίγμα που εξακολουθούν να υφίστανται οι ίντερσεξ άνθρωποι.

Αναλυτικότερα, δείτε τις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις της οργάνωσης Intersex Greece εδώ.

Ρηνιώ Συμεωνίδου (Intersex Greece): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Ρηνιώ Συμεωνίδου – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σε όλους τους τομείς.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

(Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας – Υπεύθυνος για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος):

Αποτελεί δέσμευση για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η εξάλειψη των διακρίσεων, η άρση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις και κοινωνικές αλλαγές, για την εξασφάλιση της πραγματικής ισότητας για όλες, όλους, όλα. Στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τα σώματα ασφαλείας.

Ακούγοντας τις προηγούμενες τοποθετήσεις από τις ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες, θεωρώ ότι ήδη έχουμε μάθει πολλά και η συζήτηση έχει συμβάλλει και στην προγραμματική επεξεργασία, η οποία θα γίνει και γίνεται ενόψει και των εκλογών. Έχουν τεθεί ζητήματα που ακουμπούν από το πεδίο της δημόσιας διοίκησης μέχρι το αστικό δίκαιο, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση ακόμη και ζητήματα που ακουμπούν το πεδίο της της ιατρικής τεχνικής.

Από τη δική μου πλευρά, εγώ αυτό που θέλω να θέσω είναι το εξής, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει ακούσει πολλά λόγια συγκατάβασης συνήθως, αναγνώρισης των προβλημάτων, αλλά έχει δει πολλές λίγες δράσεις και πολιτικές παρεμβάσεις. Εγώ δεν θα ισχυριστώ σε καμία στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 τα έκανε όλα καλά, κάναμε και λάθη. Πολλές φορές τα βήματα τα οποία έγιναν, ήταν πιο δειλά από αυτά που θα μπορούσαμε, ή από αυτά που θα έπρεπε, ή από αυτά που επιβάλλει η αναγνώριση ακριβώς της ανάγκης για την άρση αποκλεισμών διακρίσεων και τελικά για την εμπέδωση της πραγματικής ισότητας μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Κάναμε ωστόσο κάποια βήματα. Έγινε η κίνηση για τη νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης, έγινε η νομοθέτηση που αφορά την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Εκεί πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πράγματι η δικαστική οδός αποδέχθηκε όχι τόσο αποτελεσματική ή θα έλεγε κανείς σχεδόν καθόλου αποτελεσματική. Επομένως μία από τις βασικές δεσμεύσεις οι οποίες θα πρέπει από τη δικιά μας τη μεριά, να προχωρήσουμε αμέσως μετά τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, είναι η κατάργηση αυτής της δικαστικής διαδικασίας, η απλοποίηση της αναγνώρισης ταυτότητας φύλου με τρόπο απλώς και μόνο διοικητικό και όχι δια της δικαστικής οδού. Αυτό έχει να κάνει με μια δικιά μας αυτοκριτική σε ό,τι αφορά την περίοδο 2015-2019.

Θα πρέπει όμως να προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπέρα. Πράγματι το σύμφωνο συμβίωσης έλυσε μια σειρά από ζητήματα, σε καμία περίπτωση όμως και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, δεν αρκεί. Ήδη από το 2019 έχουμε δεσμευτεί για την αναγνώριση της δυνατότητας γάμου μεταξύ όλων των ανθρώπων που το επιθυμούν με πλήρη και ίσα δικαιώματα και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο, το οποίο καταθέσαμε τον προηγούμενο Ιούνιο, το οποίο βεβαίως ποτέ δεν ήρθε προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με ευθύνη της ΝΔ. Και εδώ επιτρέψτε μου αν θέλετε μια κριτική. Ενώ πολύς λόγος γίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και το σεβασμό της αρχής της ισότητας που πρέπει, αν θέλετε να κυριαρχεί σε μια σύγχρονη δημοκρατία, νομίζω ότι παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, αυτές ήταν αποσπασματικές. Κινούνταν αν θέλετε λιγότερο στο χώρο της νομοθέτησης και περισσότερο στο χώρο της διοικητικής διευθέτησης κάποιων ζητημάτων, τα οποία βεβαίως καλώς έκαναν και προχώρησαν, δεν υπήρξε όμως η αναγκαία τομή που ένα υποτιθέμενα φιλελεύθερο κόμμα θα έπρεπε να επιδιώκει. Και η γνώμη μου είναι ότι αυτό σχετίζεται με τον υβριδικό χαρακτήρα της νέας δημοκρατίας ως ενός κόμματος το οποίο συνθέτει έναν ακραίο φιλελευθερισμό με μια ακροδεξιά ρητορική, πράγμα το οποίο νομίζω ότι είναι απολύτως εμφανές σε μια σειρά από ζητήματα.

Σε ότι αφορά ειδικά την εκπαίδευση ο Νίκος φίλης θα σας τα πει στη συνέχεια με πιο αναλυτικό τρόπο. Είναι η ώρα η σεξουαλική αγωγή να γίνει υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αυτό είναι μια προγραμματική και πολιτική δέσμευση. 

Απαραίτητη όμως είναι και η ενίσχυση και την προστασία των ανέργων ατόμων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Επίσης χρειάζεται να προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της στέγης, δηλαδή δημιουργία μονάδων ημιαυτόνομης διαβίωσης για φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που αποκλείονται από οικογενειακά και κοινωνικά περιβάλλοντα. Αυτό είναι μια απαραίτητη, αν θέλετε προϋπόθεση για να μπορέσουν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και να μπορέσουμε να μειώσουμε, να περιορίσουμε τον πόνο και την επιθετικότητα που αυτά τα άτομα βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή. 

Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά να ανοίξουμε τη συζήτηση που αφορά την βελτίωση της τροπολογίας για τις θεραπείες μεταστροφής, όπως σας έλεγα προηγουμένως που σήμερα απαγορεύονται μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Νομίζω ότι χρειάζεται μια βελτίωση αυτή η τροπολογία. Άκουσα και μια προηγούμενη ομιλήτρια, η οποία έθεσε ένα καίριο πολιτικό και νομικό και θεωρητικό ζήτημα, αν μπορεί κάποιος να συναινέσει στο βασανισμό του. Επομένως εδώ υπάρχει μία προγραμματική συζήτηση που πρέπει να γίνει και η οποία εμπλέκει αυτό το οποίο συνήθως ονομάζουμε επιστημονική κοινότητα. 

Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά την υγεία είναι εδώ ο Ανδρέας Ξανθός θα τα πει αναλυτικά. Δεν μπορούμε να δεχθούμε κανέναν αποκλεισμό ή διάκριση στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Επίσης, προτεραιότητά μας είναι η επέκταση της νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση πέρα από το χώρο της εργασίας και στα πεδία της παροχής υπηρεσιών και αγαθών της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της στέγης.

Νομίζω ότι αυτές οι προτεραιότητες συνθέτουν τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της πολιτικής και προγραμματικής αντιπαράθεσης που ελπίζουμε ότι θα γίνει μέχρι την 21η Μάη και ευελπιστούμε με τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης να γίνουν και νόμοι του κράτους.

Θελω να σας ευχαριστήσω όλες, όλους και όλα παρα πολυ για την υπομονή σας, ελπίζω να μην κούρασα και φαντάζομαι ότι ο λόγος, θα δοθεί στους συντρόφους και τις συντρόφισσες τομεάρχες και τομεάρχισσες του ΣΥΡΙΖΑ για την περαιτέρω ανάπτυξη των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δ. Τζανακόπουλος (Υπ. κατάρτισης κυβερνητικού προγράμματος): Δικαιοσύνη Παντού - Δικαιοσύνη για όλα
Δημήτρης Τζανακόπουλος – Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα

Βασιλική Κατριβάνου

Συντονίστρια της δεύτερης συνεδρίας της εσπερίδας “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα” με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ψυχολόγος – Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την εισαγωγική της τοποθέτηση:

Συνήθως στην προεκλογική περίοδο η συζήτηση εστιάζει στην ακρίβεια, στη διαφθορά κλπ. Πέραν αυτών των ζητημάτων όμως, για μας στο ΣΥΡΙΖΑ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διεκδίκηση για ισονομία και ισότητα είναι και αυτά μείζονος σημασίας, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμιά αλλαγή, αν η ελευθερία και η ισότητα δεν αποτελέσουν παράλληλη πρωταρχική δέσμευση. 

Σήμερα έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και μάθαμε πολύ σημαντικά πράγματα. Μάθαμε ότι το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη στέγη, στα αγαθά, στην ενέργεια, στην ασφαλή μεταφορά και μετακίνηση και στο κοινωνικό κράτος οφείλουν να είναι ενιαία. Και εσείς περιγράψατε πώς η έλλειψη στην πρόσβαση αυτών, θίγουν με τετραπλό τρόπο την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, πόσο δε μάλλον την τρανς κοινότητα. Είναι θέμα επιβίωσης και το γνωρίζουμε αυτό.

Το αίτημα για «δικαιοσύνη παντού» και το  κράτος δικαίου είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς βρίσκεται μέσα στα κινήματα και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πώς αυτές οι διεκδικήσεις, θα αποτυπωθούν και θεσμικά. 

– Συνδέεται με το κίνημα του Metoo ενάντια στην έμφυλη βία και το κίνημα ενάντια στις γυναικοκτονίες. 

– Διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές, αξιοπρεπή ζωή για τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και για τους ανθρώπους με αναπηρία.

– Στέκεται ενάντια στους φράκτες και τα παράνομα push backs των προσφύγων και εστιάζει πολιτικές ένταξης για μετανάστες και πρόσφυγες.

– Διεκδικεί την αλλαγή στην αστυνομία και τον εκδημοκρατισμό της, στέκεται ενάντια στην καταστολή και ενάντια στην αστυνομική βία που δολοφονεί, όπως τους συμπολίτες μας Ρομά, Σαμπάνη και Φραγκούλη.

– Διεκδικεί μια Δικαιοσύνη που θα εναντιώνεται στην βαρβαρότητα και την αδικία και δεν θα αφήνει ελεύθερους τους δολοφόνους του Ζακ. Αυτή τη στιγμή οι δολοφόνοι του Ζακ είναι ελεύθεροι και ατιμώρητοι. Το πειθαρχικό της ΕΔΕ, έχει πάει στα συρτάρια. 

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι υποκείμενο διακρίσεων, αλλά και φορέας δύναμης που μπορεί να φέρει τις απαιτούμενες αλλαγές ενάντια στους κοινωνικούς ρόλους και στερεότυπα, που είναι για εμάς καίριες, καθώς αφορούν τη συμπερίληψη και τη δημοκρατία. Στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, καθώς και το δικαίωμα αναδοχής για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σημαντικά νομοθετήματα που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων και δημιουργούν μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία για όλα τα άτομα. Δε φέραμε όμως το γάμο. Έπρεπε να το έχουμε κάνει. Το καταθέσαμε όμως και πλέον δεσμευόμαστε σε ένα πολύ πιο πλήρες σχέδιο αυτή τη φορά. Όπως δεσμευόμαστε και για τις απαιτούμενες αλλαγές στη διαδικασία της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, ώστε αυτή να γίνει εξωδικαστική. 

Δεν σταματάμε όμως εκεί, καθώς σήμερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε και στην ισότητα σε όλους τους τομείς που επιδέχονται διακρίσεις τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, για αυτό και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε όλες τις προτάσεις μας για την Δικαιοσύνη, την Υγεία, την Εκπαίδευση, την Εργασία, την Κοινωνική Πρόνοια, το Προσφυγικό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Δεσμευόμαστε για αυτές τις αλλαγές, και το κάνουμε με διάλογο και με διαβούλευση με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η οποία μπορεί και μέσα από το πρόσφατο παρελθόν, έχοντας δει τα πεπραγμένα του τότε και του σήμερα, να κρίνει ποια κυβέρνηση μπορεί πράγματι να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα απέναντι στο ρατσισμό, στη ξενοφοβία και στην ΛΟΑΤΚΙφοβία, και ποια όχι.

Βασιλική Κατριβάνου (Συντονίστρια Τμήματος Δικαιωμάτων): Δικαιοσύνη Παντού - Δικαιοσύνη για όλα
Βασιλική Κατριβάνου – Συντονίστρια Πάνελ Τομεαρχών – Τοποθέτηση στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων

Στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχουμε αποδείξει ότι μας ενδιαφέρει κυρίως να ακούμε και λιγότερο να μιλάμε. Και η σημερινή εσπερίδα είναι ένα παράδειγμα ότι αφιερώσαμε τις 3 πρώτες ώρες στο να ακούσουμε τις οργανώσεις και χωρίς να περιορίσουμε κανέναν και καμία, γιατί ήταν ουσιαστική η διαβούλευση που θέλαμε να κάνουμε και όχι μόνο για το θεαθήναι. Και αυτό νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει και όλο το προηγούμενο διάστημα και όταν ήμασταν κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση. Οι διαβουλεύσεις για μας είναι ζωτικής σημασίας και δεν φοβόμαστε την κριτική, γι’ αυτό και μιλάμε ανοιχτά και σε δημόσιους χώρους. Ακούμε και όπου κάναμε λάθη, είμαστε ανοιχτοί για να τα συζητήσουμε και να τα διορθώσουμε και αυτό νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει. 

Όσον αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης, προφανώς η μεγαλύτερη δέσμευσή μας απέναντι στην Κοινότητα -και την καταθέσαμε και σε πρόταση νόμου τον Ιούνιο του 2022, «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας», ένα αποτέλεσμα και πάλι μιας μεγάλης διαβούλευσης, η οποία έγινε και ηλεκτρονικά και με διάφορους τρόπους με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και η οποία παρέχει:

α) Θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας

β) Ελεύθερη πρόσβαση στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής 

γ) Αναγνώριση των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς

ε) Κατάργηση της προϋπόθεσης αγαμίας που προβλέπει ο Ν.4491/2017 για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου στα τρανς άτομα.

δ) Διατήρηση των γονεϊκών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιου στις περιπτώσεις που ο γονέας αναγνωρίστηκε νομικά με διαφορετική ταυτότητα φύλου.

Μιλάμε για ζητήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα προοδευτικά και σημαντικά για την ελληνική κοινωνία και συμβαδίζουν προφανώς με τη σύγχρονη πραγματικότητα για την γονεϊκότητα, καθώς παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα πλέον, για όσα ζευγάρια το επιθυμούν, να αναφέρονται ως γονέας 1 και γονέας 2.

Επιπλέον για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, πέραν των ζητημάτων που ήδη λύνονται με την πρόταση νόμου, θα προχωρήσουμε στην απαιτούμενη βελτίωση των διατάξεων του Ν.4491/2017, ώστε η διαδικασία αναγνώρισης να γίνει εξωδικαστική και άνευ κόστους.

ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ (ν. 4443/2016): Προσθήκη και της έκφρασης αυτών των χαρακτηριστικών φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλα τα παιδιά και όχι μόνο στην εργασία και την απασχόληση.

Επίσης σημαντική είναι η προσθήκη και της επιλογής “ΑΛΛΟ” σε κάθε δημόσιο έγγραφο ή άλλα και την εισαγωγή των «χαρακτηριστικών φύλου» σε όλα τα νομοθετικά κείμενα και δημόσια έγγραφα.

Παράλληλα η επιμόρφωση σε όλους τους τομείς, δηλαδή μεταξύ άλλων και στο δικαστικό και στο αστυνομικό σώμα.

Και επειδή η αρμοδιότητά μου αφορά και τις πολιτικές φύλου γενικότερα, και μου ζητήθηκε να αναφερθώ και σε αυτές, οι πολιτικές φύλου, φίλες και φίλοι, δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε δευτερευούσης σημασίας για το δικό μας χώρο. Είναι σημαντικές πολιτικές για την εξάλειψη των διακρίσεων και του αποκλεισμού που βιώνουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και για την εξασφάλιση της πραγματικής ισότητας, οικονομικής, εργασιακής, κοινωνικής και ίσης πρόσβασης, σε δομές, στις δομές υγείας κοκ. Και για το λόγο αυτό στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, μέσα σε αυτές τις πολιτικές εντάσσονται και οι πολιτικές για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρχει Κυβερνητικό Συμβούλιο Ισότητας αλλά και επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, μόνη της -χωρίς οικογενειακής πολιτικής και δημογραφικού, και ότι θα υπάρχουν οριζόντιες πολιτικές και χρηματοδότηση δράσεων για την ισότητα οριζόντια στο κάθε υπουργείο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ορατότητα και των πολιτικών φύλου, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τέλος, η αλλαγή του κατάπτυστου νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία είναι δεσμεύσεις που και δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα έχουν γίνει, και θα γίνουν σαφώς και με την περαιτέρω διαβούλευση με τις οργανώσεις και το κίνημα.

Ειρήνη Αγαθοπούλου (Τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Ειρήνη Αγαθοπούλου – Τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων – Τοποθέτηση στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Κώστας Ζαχαριάδης

Τομεάρχης Εσωτερικών

Η σημερινή συζήτηση αποδεικνύει με τρόπο εμφατικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία είτε βρίσκεται στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, είτε αύριο ως κυβέρνηση, είτε τα παλαιότερα χρόνια ως κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, είναι πάντα ένα εγχείρημα με ανοιχτά μάτια και αυτιά στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, στις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες. Ενα κόμμα το οποίο διαμορφώνει το πρόγραμμα του μέσα από διάλογο και βεβαίως μέσα στα κοινωνικά κινήματα και μέσα στις κοινωνικές διεκδικήσεις, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και δημοκρατία, αν δεν υπάρχει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τώρα να μπω στα συγκεκριμένα, τα οποία αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών και θα είμαι εξαιρετικά σύντομος. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας μας είναι απαραίτητο να υιοθετήσουν, σύμφωνα και με το κοινοτικό κεκτημένο διάταξη για την ίση μεταχείριση συμπεριληπτική του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου. 

Επίσης πρέπει να θεσπιστούν διαδικασίες καταπολέμησης αρνητικών διακρίσεων και μηχανισμών αντιμετώπισης επιθέσεων/διακρίσεων.

  • Οριζόντια εξειδικευμένη επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων σε όλα τα πόστα που έρχονται σε επαφή με κοινό.
  • Εκστρατεία κοινωνικής κινητοποίησης για τη χαρτογράφηση, την ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση της παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους.
  • Ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών για την άρση του αποκλεισμού στον χώρο της εργασίας μέσω προγραμμάτων για την απασχόληση σε Δημοτικό ή Περιφερειακό επίπεδο.

Δε θα επεκταθώ περαιτέρω, καθώς πολλά από τα ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν και στην τοπική αυτοδιοίκηση, άπτονται και εφάπτονται και με λοιπά υπουργεία, όπως για παράδειγμα η κοινωνική πρόνοια και η υγεία, τομείς για τους οποίους θα αναπτύξουν τις θέσεις μας στη συνέχεια η Θεανώ Φωτίου και ο Ανδρέας Ξανθός.

Παράλληλα όμως πρέπει να γίνουν και μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες μπορεί για κάποιους να έχουν έναν εμβληματικό χαρακτήρα, αλλά θεωρώ ότι έχουν πραγματική ουσία. Πρώτον, οι πόλεις και οι δρόμοι και οι υπηρεσίες είναι γεμάτες από τοπόσημα. Στην κατεύθυνση αυτή η οδός Γλάδστωνος στο κέντρο της πόλης, να μετονομαστεί σε οδός Ζακ Κωστόπουλου. Τέτοια παραδείγματα μπορούν να δοθούν σε μια σειρά από εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, ώστε και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να βρίσκει τον εαυτό της, τη διαδρομή της, την ιστορία της και τα τοπόσημα της μέσα στην πόλη. Το δεύτερον, είναι οι χώροι. Για παράδειγμα οι χώροι υγιεινής, να μην αναπαράγουν τα στερεότυπα των διακρίσεων, αλλά να υπάρχει μια πιο σύγχρονη οπτική, όπως γίνεται ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου.

Κώστας Ζαχαριάδης (Τομεάρχης Εσωτερικών): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Κώστας Ζαχαριάδης – Τομεάρχης Εσωτερικών – Τοποθέτηση στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου 

Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Καθώς είμαστε 50 μέρες πριν από τις εκλογές διαπιστώνουμε την ανάγκη να διατυπώσουμε, να εκφράσουμε, να δεσμευτούμε για ένα ολοκληρωμένο, ένα συνολικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι και διατομεακό. Και αυτό νομίζω ότι είναι και ένα από τα ζητήματα που θα είναι η συνέχεια αυτής της εσπερίδας. Δηλαδή ακούμε, γίνεται αυτή η διαδραστική συζήτηση, προβάλλουμε θέσεις και δεσμεύσεις, και στη συνέχεια θα υπάρχει μια διατομεακή δυνατότητα συντονισμού και εκπόνηση συγκεκριμένων πια προτάσεων, ώστε με τη λαϊκή εντολή -για αυτό αγωνιζόμαστε-, μετά τις εκλογές, με μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, να μπορούν ακριβώς αυτές οι δεσμεύσεις ενός τέτοιου συνολικού προγράμματος πλέον, να γίνουν κομμάτι μιας διακυβερνητικής προσπάθειας, δηλαδή μέσα από όλα τα υπουργεία, γιατί αφορά πάρα πολλά υπουργεία -όλες αυτές οι τομεακές πολιτικές- και να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις.

Νομίζω ότι για το χώρο της εργασίας, για να μπω στα θέματα τα δικά μου, ίσως είναι ο χώρος που έχει υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα αυτά τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι ο χώρος της πλήρους απορρύθμισης, της πλήρους ισοπέδωσης ακόμα και των πιο βασικών δικαιωμάτων.

Υπάρχουν, όπως καταλαβαίνουμε, ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες να υπάρξουν παρεμβάσεις και θετικά αντισταθμιστικά μέτρα όσον αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όσον αφορά όλα αυτά τα ζητήματα και τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στους χώρους δουλειάς, ή τα αυξημένα προβλήματα που υπάρχουν για την αναζήτηση δουλειάς και επίσης για το πώς πραγματικά μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα τα οποία έρχονται να στηρίξουν τη συμμετοχή, στην εργασία. Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποια βασικά σημεία.

Υπάρχει η ανάγκη επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης στο χώρο συνολικά του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και των πολλών φορέων που ασχολούνται με τα θέματα της εργασίας – ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), επιθεώρηση εργασίας για τις διακρίσεις απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ+

  • Ένα δεύτερο θέμα, είναι το ζήτημα της ενίσχυσης της απασχόλησης, τη δυνατότητα πρόσβασης και την κατοχύρωση της συμμετοχής των ανθρώπων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε μια σειρά προγραμμάτων.
  • Ένα άλλο θέμα που είναι πάρα πολύ κρίσιμο, όταν μιλάμε για τα ζητήματα της εργασίας, είναι η πλήρης προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα, όπου πραγματικά πρέπει να υπάρχει η πλήρης εφαρμογή όλων των σχετικών συστάσεων, όπως είναι η σύσταση No. 200 του ILO και εδώ δεν μιλάμε μόνο για τη νομοθετική διάταξη, μιλάμε για τον ουσιαστικό σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων.
  • Σημαντικό είναι επίσης να προστατεύεται η γονεϊκότητα στην εργασία όσον αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητα.
  • Ανάγκη για πιο αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς σε σχέση με τον Συνήγορο του Πολίτη που λειτουργεί συμπληρωματικά με την επιθεώρηση εργασίας.
  • Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ήδη έχουν προχωρήσει σε συμπερίληψη των αιτημάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Νομίζω ότι πλέον έχει έρθει η στιγμή να τεθούν αυτά τα ζητήματα, γιατί αφορούν ακριβώς την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα, την ουσιαστική ισότητα και στο χώρο δουλειάς. Η αριστερά οφείλει να θέσει αυτά τα ζητήματα και μέσα στα σωματεία και στο συνδικαλισμό. Το κίνημα πρέπει να είναι ενιαίο στον πλουραλισμό του, αλλά πρέπει να υπάρχει και αυτή η ενιαία αίσθηση των δικαιωμάτων, της ισότητας και της δράσης.
  • Ειδική γραμμή για καταγγελίες γύρω από τα θέματα εργασίας, ή γύρω από τα θέματα διακρίσεων σε προγράμματα που αφορούν με οποιοδήποτε τρόπο την εργασία ή την απασχόληση.

Νομίζω ότι μέσα από την κοινή δράση και με κοινό αγώνα να υπάρχει μια λαϊκή έκφραση που να δώσει αυτή τη δυνατότητα, να μπορέσουμε στην επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, σε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, όλα αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε, όλοι, όλες, και όλα σήμερα εδώ, να τα κάνουμε πράξη. Ευχαριστώ πολύ.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου (Τομ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων): Δικαιοσύνη Παντού - Δικαιοσύνη για Όλα
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου – Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων – Τοποθέτηση στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Νίκος Φίλης

Τομεάρχης Παιδείας

Θέλουμε συμπεριληπτικό, δημοκρατικό σχολείο που θα στηρίζεται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών.

Μιλώντας για τα θέματα Παιδείας σημείωσε ότι θέλουμε ένα σχολείο συμπεριληπτικό, που θα λειτουργεί στη βάση των ανθρωπιστικών αξιών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο αγώνας για να ξεπεραστούν οι ρατσιστικές αντιλήψεις χρειάζεται επιμονή και η αλλαγή θα γίνει με βήματα που λίγο λίγο θα μεγαλώνουν. 

Στο σχολείο χρειαζόμαστε ένα γνωστικό αντικείμενο για τη σεξουαλική αγωγή, ένα μάθημα που να μην είναι μάθημα με την κλασική έννοια. Μια ενεργητική διερεύνηση που να αποδέχεται ότι είναι φυσιολογικό στην εφηβεία τα παιδιά να βρίσκονται σε αναζήτηση της σεξουαλικής τους ταυτότητας και να αποδέχεται ότι η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι πολύπλευρη και ρευστή. Η σεξουαλική αγωγή πρέπει να καλλιεργεί ένα πνεύμα αποδοχής και σεβασμού όλων των ταυτοτήτων και των σεξουαλικών προσανατολισμών, ένα πνεύμα σεβασμού του σώματος των άλλων. Με λίγα λόγια η σεξουαλική αγωγή δεν αρκεί για να ενημερώνουμε για την αντισύλληψη και την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν αρκεί αυτό. Οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, καταρχάς πρέπει να το επιθυμούν, ώστε να το αναλάβουν εκπαιδευτικοί, που δε δειλιάζουν μπροστά σε αυτή την πρόκληση και προφανώς θα πρέπει να επιμορφωθούν για να αναλάβουν την ευθύνη. Στην πρώτη συνεδρία εδώ άκουσα ότι υπάρχει μία πολυσέλιδη, 50 σελίδες μελέτη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην Βρετανία και την Ιρλανδία. Θα τη μεταφράσουμε. Να δούμε αν υπάρχουν καλές, διεθνείς πρακτικές.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι ότι σε όλα τα μαθήματα και τα προγράμματα σπουδών, πρέπει να υπάρχει η οπτική φύλου. Όταν ήμασταν κυβέρνηση πέρασε ένα τέτοιο πρόγραμμα στο ΙΕΠ ο εκπαιδευτικός σύμβουλος του υπουργείου, το οποίο σταμάτησε όμως, δεν προχώρησε καθόλου με την νέα κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία όπως ξέρετε είναι οπαδός του πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως κατήργησε παράλληλα τη θεματική εβδομάδα, με την οποία συζητούσαμε το θέμα των έμφυλων ταυτοτήτων στην εκπαίδευση. Κι ακόμα, στις πανελλήνιες εξετάσεις των αποφοίτων ΕΠΑΛ (2021) στο μάθημα της Υγιεινής – Μικροβιολογίας τέθηκε ερώτηση που παρέπεμπε σε απροκάλυπτα κακοποιητικό λόγο εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+. Θα ξεχάσουμε το σκοταδισμό με το «εκπαιδευτικό» υλικό της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής; 

Στο σχολείο υπάρχει πάντοτε και ένα «κρυφό» πρόγραμμα σπουδών. Είναι μορφασμοί, βλέμματα, χειρονομίες, που όταν προέρχονται από εκπαιδευτικό έχουν άλλη βαρύτητα και επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τη στάση των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί δεν διδάσκουν μόνο μαθηματικά ή χημεία, διδάσκουν και αξίες, γαλουχούν σε ιδέες και πρότυπα συμπεριφοράς, χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται πολλές φορές. Χρειάζεται αφύπνιση. 

Στους ετήσιους στόχους προγραμματισμού του σχολείου οφείλουμε να θέσουμε την καλλιέργεια σεβασμού στη διαφορετικότητα, με προγράμματα εθελοντικής συμμετοχής των εκπαιδευόμενων, αλλά και με ενημέρωση των γονιών. Και βέβαια χρειαζόμαστε ψυχολόγους, για να στηρίζουν παιδιά, να καθοδηγούν εκπαιδευτικούς, να συμβουλεύουν γονείς.

Νίκος Φίλης (Τομεάρχης Παιδείας): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Νίκος Φίλης – Τομεάρχης Παιδείας – Τοποθέτηση στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Σία Αναγνωστοπούλου

Τομεάρχης Πολιτισμού

Περιστατικά σαν αυτό με τη δίκη ενάντια στους δολοφόνους του Ζακ Κωστόπουλο όπου οι δράστες βγήκαν ελεύθεροι, ή σαν αυτό της ακραίας επίθεσης που δέχθηκε αυτός ο νέος άνθρωπος, τρανς φοιτητής στο πανεπιστήμιο Πατρών, από ανθρώπους, συμφοιτητές του μάλιστα μέσα στον ίδιο το χώρο του πανεπιστημίου, αναδεικνύουν τις εκτεταμένες νοοτροπίες βίαιης περιθωριοποίησης για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, κοινωνικού και ταξικού διαχωρισμού, αλλά και πόσο δρόμο έχουμε πραγματικά να διανύσουμε. Θα χρειαζόντουσαν πραγματικά μελέτες για να δείξουμε πόσο βαθιά είναι ριζωμένη η ομοφοβία, ο ρατσισμός και η ταξικότητα που σκεπάζει όλα αυτά τα προβλήματα. Η αρχή της ισότητας και των δημοκρατικών αξιών βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιας πολιτικής που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους, της σωματικής και λεκτικής βίας. 

Οι θεσμοί πρέπει να αλλάζουν νοοτροπίες και να χειραφετούν την κοινωνία. 

Έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε Εθνικό Συμβούλιο Τεχνών και Πολιτισμού. Στα πλαίσια δημιουργίας Εθνικού Συμβουλίου Τεχνών και Πολιτισμού, θα αναφέρω πολύ επιγραμματικά τα εξής:

1. Συμμετοχή – εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με στόχο να συμπεριληφθούν οι θέσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον σχεδιασμό μακροχρόνιας πολιτικής για τον πολιτισμό.

2. Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από τις Επιτροπές Κοινωνικού ελέγχου (άρθρο 11 του νόμου 4324/2015) που λειτούργησαν στην ΕΡΤ, καθώς και τη νομοθεσία που αφορά στα Κεντρικά και Τοπικά Συμβούλια του ΥΠΠΟΑ για την πολιτισμική κληρονομιά (Ν. 3028/2002, άρθρα 49, 50, 51, 52), βελτιώνοντάς τα ως προς τη λειτουργία τους και διευρύνοντάς τα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Επιπλέον θα δημιουργηθούν Επιτροπές και Συμβούλια Σύγχρονου Πολιτισμού. 

3. Δέσμευση του ΥΠ.ΠΟ.Α και όλων των φορέων και οργανισμών που διαθέτει για την ίση αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων και των πολιτών. Ανακήρυξη του ως συμπεριληπτικός χώρος και ασφαλής για όλους. Ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα και φυλλάδια για τη λειτουργία των δομών του και την παροχή υπηρεσιών καθώς και για την ίση μεταχείριση των εργαζομένων του.

4. Στρατηγική επιχορηγήσεων δημιουργίας έργων με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία, σε εικαστικά, παραστατικές τέχνες, βιβλίο και με ιδιαίτερη στόχευση για την ανάπτυξη των έργων στην περιφέρεια της χώρας.

5. Παροχή κινήτρων στα μουσεία της χώρας με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχευση την ομάδα κοινού της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (target group programs, outreach programs) και στην αναπροσαρμογή του αφηγήματος των μουσείων, ώστε να μην προάγουν μόνο τα ετεροκανονικά πρότυπα, αλλά να συμπεριλάβουν και τα queer αφηγήματα. – Αναπροσαρμογή των μουσειο-παιδαγωγικών προγραμμάτων, ώστε να συμπεριλαμβάνουν όλες τις μορφές οικογένειας, ομογονεϊκές, οικογένειες με ομόφυλους γονείς κοκ.

6. Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ΛΟΑΤΚΙ+ Κέντρου Πολιτισμού & Ερευνών που θα περιλαμβάνει αρχείο, βιβλιοθήκη, κέντρο τεκμηρίωσης του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος στην Ελλάδα καθώς και της ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτισμικής κληρονομιάς. 

Σία Αναγνωστοπούλου (Τομεάρχης Πολιτισμού): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Σία Αναγνωστοπούλου – Τομεάρχης Πολιτισμού – Τοποθέτηση στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Θεανώ Φωτίου

Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας για ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά, εφήβους, ενήλικες και άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το 2018, όταν φέραμε στη Βουλή το νόμο της αναδοχής και υιοθεσίας, η ΝΔ προσπάθησε, πατώντας στο άρθρο για την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, να καταδικάσει στην κοινωνία ολόκληρο το νόμο. Ευτυχώς, απέτυχαν. Σήμερα, επεκτείνουμε το νόμο:

α. Δίνουμε τη δυνατότητα τεκνοθεσίας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και οικογένειες

β. Δίνουμε τη δυνατότητα σε γονείς που θέλουν και μπορούν να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς σε παιδιά και εφήβους ΛΟΑΤΚΙ+ να το δηλώσουν ως προτίμηση στο www.anynet.gr.

γ. Περιλαμβάνουμε ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα και οικογένειες στο μητρώο Επαγγελματιών Αναδόχων.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μετακινηθεί στη νέα αντίληψη ότι στόχος της προνοιακής πολιτικής είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας για την πλειοψηφία των πολιτών όποτε αντιμετωπίζουν οικονομικά, κοινωνικά, υγειονομικά ή άλλα προβλήματα, που απειλούν το επίπεδο διαβίωσής τους. Στο νέο μας πρόγραμμα προτεραιότητά μας είναι οι ομάδες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές, παράλληλες ή διαδοχικές ευαλωτότητες όπως η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Προτείνουμε μέτρα για την ανατροπή καταστάσεων φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού και διαχωρισμού ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών, εφήβων ενηλίκων, προσώπων τρίτης και τέταρτης ηλικίας και μέτρα αποτροπής μελλοντικών κινδύνων, κατάργησης προκαταλήψεων και αλλαγής νοοτροπιών. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

• Αύξηση του Επιδόματος ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιού ή παιδιού από ΛΑΟΤΚΙ+ γονείς κατ’ αναλογία με τη μονογονεϊκή οικογένεια. Αντίστοιχη αύξηση για τις ίδιες κατηγορίες στο επίδομα στέγης

• Δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με φροντιστές 24 ώρες/24ωρο και διεπιστημονική ομάδα στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ ανήλικους και εφήβους που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον με δικαστική παρέμβαση. 

• Αντίστοιχα, για ενήλικες που αποκλείονται από οικογενειακά και κοινωνικά περιβάλλοντα δημιουργούμε Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης (ΣΑΔ), με υποστήριξη από δίκτυα φροντίδας 

• Αυξημένη μοριοδότηση στα προγράμματα που εντάσσονται στο Child Guarantee όπως οι Β/Ν σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ για ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά και παιδιά γονιών ΛΟΑΤΚΙ+

• Ειδική πρόνοια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μεγάλης ηλικίας σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) των μεγάλων αστικών κέντρων με εξειδικευμένο προσωπικό

• Εύκολη πρόσβαση στην πιστοποίηση, μέσω ΚΕΠΑ για χορήγηση και ανανέωση προνοιακών παροχών με τον ηλεκτρονικό φάκελο που είχαμε εφαρμόσει και κατήργησε η ΝΔ

• Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού όλων των δομών κοινωνικής πρόνοιας, σε θέματα αναγκών των ΛΟΑΤΚΙ+ 

• Επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων δημόσιων δομών για εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών των ίντερσεξ βρεφών και παιδιών που φιλοξενούνται εκεί 

• Όσον αφορά τη στέγη, ήδη έχουμε δεσμευτεί ότι θα διπλασιάσουμε το επίδομα στέγασης για 150.000 νέους και νέα ζευγάρια 25-44 ετών και ότι αυτό θα αυξάνεται όταν πρόκειται για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια και οικογένειες. Δημιουργούμε ένα καινοτόμο εργαλείο, την Τράπεζα Στέγης, που δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητης ή ενοικιαζόμενης κατοικίας με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε ειδικές κατηγορίες, όπως νέα ζευγάρια, ΛΟΑΤΚΙ+, ΛΟΑΤΚΙ+ τρίτης και τέταρτης ηλικίας, μέλη οικιστικών συνεταιρισμών πρώτης κατοικίας, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ κλπ.

Θεανώ Φωτίου (Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Θεανώ Φωτίου – Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Τοποθέτηση στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Γιώργος Ψυχογιός

Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις οργανώσεις που ήρθαν και τις άκουσα με προσοχή.

Πολλά από αυτά που είπαν τα έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν, αλλά σίγουρα τα κρατάμε και για την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Ν.Δ τα ζητήματα των δικαιωμάτων και η πολιτική που ασκεί έφεραν στην επιφάνεια τα συντηρητικότερα και σκοτεινότερα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, μια ελληνική κοινωνία όμως, που με όπλο την Βουλή και τη κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί αλλαγές που θα μπορέσουν να παγιώσουν και πράγματα τα οποία επί χρόνια σέρνονται και είναι στην αφάνεια.

Η ορατότητα είναι κάτι το οποίο είναι προφανές για μας, είναι βασική αρχή. Η καθολικότητα των δικαιωμάτων είναι επίσης ένας πυλώνας. Όταν λέμε καθολικότητα των δικαιωμάτων εννοούμε αφενός για όλους τους ανθρώπους, για να μην υπάρχει κανένας καμία και κανένα αόρατος/η/ο και αφετέρου να μην είναι μόνο ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά να είναι και κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, δηλαδή εξωτερικής διαβίωσης, διότι οι ανισότητες που τώρα έχουν διευρυνθεί παίζουν σημαντικό, κρίσιμο θα έλεγα ρόλο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αλήθεια ότι προχώρησε σε μια σαφή αναβάθμιση στο κομμάτι των δικαιωμάτων σε πολλούς τομείς.

Βλέπω εδώ συντρόφους και συντρόφισσες που στο Συμβούλιο της Ευρώπης είχαμε δώσει πολύ μεγάλες μάχες για να βγουν ψηφίσματα, αποφάσεις, να ενσωματωθούν επιτέλους διεθνείς συμβάσεις, όπως της Κωνσταντινούπολης, ευρωπαϊκές οδηγίες περί ίσης μεταχείρισης στους εργασιακούς χώρους, το σύμφωνο συμβίωσης, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου…

Για το ζήτημα της ισότητας στο γάμο αναφέρθηκαν ήδη και θα το φέρουμε άμεσα στη Βουλή, όταν αναλάβουμε. Επίσης θα ενεργοποιηθεί η εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που παραμένει ανενεργή, όπως και η εθνική στρατηγική για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Και οι δύο στρατηγικές σήμερα είναι χωρίς πόρους, χωρίς θεσμικό πλαίσιο, χωρίς ρυθμίσεις και τροποποιήσεις που τι θα κάνουν, θα εξαλείψουν θεσμικές ανισότητες, θεσμικό ρατσισμό δηλαδή.

Στο πεδίο του προσφυγικού/μεταναστευτικού θεωρήθηκε μεγάλη πολυτέλεια να κληθεί στη Βουλή ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητα και συγκεκριμένα το ΣΥΔ, στην συζήτηση για τον κώδικα μετανάστευσης, οπότε αποκλείστηκε πάραυτα και μάλιστα και με απαξιωτικό τρόπο. Αναφέρομαι γιατί έχει κάνει μια πολύ καλή ανάλυση και μια πολύ καλή έρευνα πάνω στα ζητήματα αυτά. Εμείς κρατάμε τις προτάσεις έτσι κι αλλιώς και τις παρατηρήσεις όπως κατατέθηκαν για να είμαστε έτοιμοι. Στο «ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες στην Ελλάδα» λοιπόν η Μαρίνα Γαλανού εντοπίζει: ασαφή πληροφόρηση κατά την υποβολή και εξέταση των αιτημάτων ασύλου, επισφαλή στέγαση, διακρίσεις κατά την πρόσβαση στην εργασία ή στις δημόσιες υπηρεσίες και επιθέσεις από ομοεθνείς πρόσφυγες και μετανάστες. Αναφερόμενη στους λόγους που ανάγκασαν τους ανθρώπους αυτούς να φύγουν από τις χώρες καταγωγής τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα μίλησαν για διώξεις, βιασμούς και έντονες κακοποιήσεις που οφείλονταν στο σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και με συγκεκριμένα παραδείγματα: Τρανς πρόσφυγας περιέγραψε ότι τον απειλούσαν τα αδέλφια του ότι θα τον σκοτώσουν αν δεν γίνει «φυσιολογικός», του φώναζαν συνέχεια, τον έβριζαν και τον χτυπούσαν.Παρόμοια ήταν και η περιγραφή από άλλο πρόσφυγα: «Τα αδέρφια μου με χτυπούσαν συνέχεια, μέχρι το χέρι μου έσπασαν και μου είχαν πει ότι θα με σκοτώσουν αν δεν αλλάξω. Με πάντρεψαν με το ζόρι με μια γυναίκα, το έσκασα και έφυγα από το σπίτι μου.»

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι η περίοδος παραμονής στην Τουρκία όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν μια ευρεία γκάμα περιστατικών κακοποίησης και είναι εδώ που έρχεται και ένα ευρύτερο ζήτημα. Για αυτό το λόγο η Κ.Υ.Α. που θεωρεί την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα πρέπει να καταργηθεί, διότι αφενός με όρους διεθνούς δικαίου είναι απαράδεκτη, διότι a priori και χωρίς να μπει στην ουσία απορρίπτει αιτήσεις ασύλου και αφετέρου για αυτές τις 5 εθνικότητες υπάρχουν αυξημένα περιστατικά, τα οποία συνήθως έρχονται από κει, άρα θα πρέπει και για αυτό το λόγο να καταργηθεί αυτή η Κ.Υ.Α. που βρίσκεται και στα δικαστήρια, αλλά έχει καταγγελθεί και από Οργανώσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης από Ευρωπαϊκά όργανα.

Σχετικά δε με το αν δήλωσαν την ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά τους κατά την καταγραφή και αυτό είναι επίσης κομβικό οι 14 απάντησαν αρνητικά και μόνο 3 θετικά.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα και στο αν μπορεί κάποιος, κάποια, κάποιο να έρθει και να πει ακριβώς την ιστορία του με όλα αυτά τα οποία συνεπάγεται το να ανοιχτεί και να εξωτερικεύσει μια ιστορία σαν και αυτές που ανέφερα πριν.

Εμείς λοιπόν τι λέμε; Λέμε κατ’ αρχάς δίκαιη και εξατομικευμένη κρίση, το αυτονόητο, δηλαδή, ειδική και εξατομικευμένη κρίση των αιτημάτων ασύλου με όλες αυτές τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που είπαμε και για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Έτσι θα εφαρμόσουμε με άλλο μάτι, με άλλη λογική αυτές τις διατάξεις που πρέπει να εκσυγχρονιστούν και πρέπει να αλλάξουν. Στόχος μας λοιπόν, είναι εκτός από την περιφρούρηση και την προστασία αυτής της ομάδας προσφύγων και μεταναστών που έχει και κάποια ειδικά, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά να αποτυπωθούν και στο νόμο και πρέπει να αποτυπωθούν και στην αντιμετώπιση που έχει.

Με στόχο μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία, απέναντι στον δικό τους φράχτη εμείς υψώνουμε λοιπόν τείχη και φράχτες στον ρατσισμό, τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και τη βία, ψυχολογική, σωματική και λεκτική για μια κοινωνία και μια χώρα που χωράει πολλούς.

Γιώργος Ψυχογιός (Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Γιώργος Ψυχογιός – Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου – Τοποθέτηση στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Ανδρέας Ξανθός:

Τομεάρχης Υγείας

■ Καθολική κάλυψη υγείας: Ισότιμη κάλυψη όλων των αναγκών και όλων των ανθρώπων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση την ώρα της ανάγκης. Μόνο ένα ισχυρό και σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να εκπληρώσει τον παγκόσμιο στόχο της καθολικής κάλυψης και να εγγυηθεί όχι μόνο τη Δικαιοσύνη στην Υγεία αλλά και το σεβασμό των δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια των ασθενών. Στο πλαίσιο της καθολικής κάλυψης απαιτείται διευρυμένη προσέγγιση των νέων υγειονομικών αναγκών, με έμφαση σε άτομα που είτε συστηματικά υπόκεινται σε διακρίσεις και αντιμετωπίζουν εμπόδια πρόσβασης στο σύστημα υγείας, είτε έχουν εξειδικευμένες ακάλυπτες ανάγκες, όπως τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

■ Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πήραμε πρωτοβουλίες για την ισότιμη πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ξεκινήσαμε, με δική μας πρωτοβουλία και για πρώτη φορά, μια διαδικασία θεσμικού διαλόγου με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, προκειμένου να αποτυπώσουμε τις ειδικές ανάγκες και να συμφωνήσουμε σε μια κοινά αποδεκτές λύσεις. Δημιουργήσαμε μια Ομάδα Εργασίας με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, νομικούς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υγείας ώστε να ταυτοποιηθούν τα άμεσα ζητήματα και να προταθούν εφαρμόσιμες πολιτικές, κυρίως ως προς τα Trans άτομα. Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, συνιστά μια ολοκληρωμένη στρατηγική πρόταση για την Υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, που περιλαμβάνει πολλές επιμέρους προτάσεις πολιτικής, όπως την απαγόρευση των χειρουργικών επεμβάσεων στα intersex άτομα ή την ενσωμάτωση της φυλομετάβασης στις υπηρεσίες που καλύπτει το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς οι ρυθμίσεις αυτές δεν πρόλαβαν να νομοθετηθούν, λόγω πρόωρης λήξης του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα όμως από τις σημαντικές διαπιστώσεις του πορίσματος, η όλη διαδικασία ήταν η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα θεσμικής συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Το εγχείρημα δεν θα είχε επιτυχία χωρίς την καθοριστική συμβολή των εκπροσώπων του ΣΥΔ και ειδικά της αείμνηστης προέδρου του, Μαρίνας Γαλανού.

■ Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων κυρίως με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Διακηρύξεις, επίδειξη ευαισθησίας, αλλά ελάχιστη ουσία και πρακτικό αποτέλεσμα. Ακόμα και στα θέματα που σωστά νομοθέτησε η κυβέρνηση, συχνά το έκανε άτολμα και χωρίς να επιλύει οριστικά τα προβλήματα, προκαλώντας την αντίδραση πολλές φορές των οργανώσεων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απαγόρευση των «θεραπειών μεταστροφής», η οποία έχει το «παραθυράκι» της «προσωπικής συναίνεσης», ενώ οι προβλεπόμενες κυρώσεις αφορούν μόνο τους επαγγελματίες υγείας, όταν είναι γνωστό ότι πολλές από αυτές τις βάναυσες και τραυματικές ψευδοθεραπείες αποτελούν πρακτική διαφόρων «τσαρλατάνων» μη υγειονομικών.

■ Πολιτικές προτεραιότητες για την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση 

1. Πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV, με έμφαση στην αποζημίωση της PrEP. Ο στόχος εδώ είναι αφενός να μειωθούν σημαντικά τα νέα κρούσματα λοιμώξεων HIV και αφετέρου υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα ζωής και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που ζουν με τον HIV.

2. Ενίσχυση των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων με εξειδικευμένο προσωπικό και επιπλέον πόρους. Ανάπτυξη νέων μονάδων ώστε να αρθεί η γεωγραφική ανισότητα .

3. Υλοποίηση του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας για την Υγειονομική Κάλυψη των Διεμφυλικών Ατόμων. Βασικό θέμα εδώ είναι η συμπερίληψη των υγειονομικών αναγκών των trans ατόμων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

4. Επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, χαρακτηριστικών και ταυτότητας φύλου. Αλλαγή ιατρικών πρωτοκόλλων και ενσωμάτωση της νέας ταξινόμησης του ΠΟΥ (ICD-11) για απαλοιφή στιγματιστικών όρων και απο-ψυχιατρικοποίηση των trans ταυτοτήτων. Ενίσχυση των γραφείων προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών, με στόχο την εμπέδωση μιας “δικαιωματικής κουλτούρας” στα νοσοκομεία και τη διασφάλιση ειδικής μέριμνας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και άλλες ομάδες που αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις και προβλήματα ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. 

5. Συστηματικός θεσμικός διάλογος με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Εκτός από απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συναινέσεων, ο διάλογος αυτός συμβάλλει αποφασιστικά στην επιλογή βέλτιστων λύσεων. Αυτό είναι ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης από αυτό της ΝΔ, όπου η νομοθέτηση και η προώθηση λύσεων ήταν υπόθεση προσωπικών παρεμβάσεων και επιρροών στο «σύστημα Μαξίμου», το οποίο «τροφοδοτούσε» με διατάξεις τα συναρμόδια Υπουργεία.

6. Στο πρόγραμμα που έχουμε επεξεργαστεί ως ΕΠΕΚΕ και Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπάρχει η δέσμευση της θεσμοθέτησης μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των ανισοτήτων στην Υγεία. Είναι προφανές ότι αυτή είναι μια «δικλείδα ασφαλείας» για «Δικαιοσύνη στην Υγεία-Υγεία για Όλ@».

7. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ισοτιμία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπερίληψης και αλληλεγγύης προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι ζήτημα Ισότητας στην Υγεία και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, δηλαδή είναι ζήτημα Δημοκρατίας. 

Ανδρέας Ξανθός (Τομεάρχης Υγείας): Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Ανδρέας Ξανθός – Τομεάρχης Υγείας – Τοποθέτηση στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Χαιρετισμοί

Στην εκδήλωση όπου παρέστησαν και άλλα γνωστά στελέχη του κόμματος παρενέβησαν διαδικτυακά οι Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, ενώ προβλήθηκε θερμός χαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα.

Κώστας Αρβανίτης:

Ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής LIBE για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις και της Επιτροπής EMPL για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

Στο σημερινό πολιτικό τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί εντός της ΕΕ με την Χριστιανοδημοκρατία να υποκύπτει όλο και περισσότερο σε ακροδεξιές θέσεις και την σκληρή ακροδεξιά να δυναμώνει και να διεκδικεί ή και να ασκεί τη διακυβέρνηση σε αρκετές χώρες, μια τέτοια στρατηγική δεν είναι πια μια απλή υπόθεση. 

Από τη μία έχουμε κράτη-μέλη που αναγνωρίζουν, χρόνια τώρα, την ισότητα στο γάμο, από την άλλη την απόπειρα να θεσμοθετηθούν «ζώνες ελεύθερες από τη ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία», περιοχές ολόκληρες στην Πολωνία που απαγορεύουν οποιαδήποτε δημόσια έκφραση διεκδίκησης από ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Περιοχές ολόκληρες επεχείρησαν να απαγορεύσουν στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να είναι ΛΟΑΤΚΙ στο δημόσιο χώρο. 

Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας τοποθετείται δυστυχώς στη δεύτερη ταχύτητα της ΕΕ. Ενώ εδώ και πολλά χρόνια πολλές χώρες θεσμοθετούν η μία μετά την άλλη την ισότητα στο γάμο, η χώρα μας έχει μείνει στο στάδιο του Συμφώνου Συμβίωσης, τομή που, να μην ξεχνάμε, συνέβη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Όπως και η άλλη μεγάλη τομή, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, με την ίδια διακυβέρνηση, το 2017. 

Μάλιστα, αν παρατηρήσει κανείς το «χάρτη» των κρατών – μελών που αναγνωρίζουν ισοτιμία για όλους και όλα στο γάμο, θα κάνει μια πολύ ενοχλητική διαπίστωση: θα δει πως ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκονται η Ιρλανδία, μια χώρα με έντονη την παρουσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με ισχυρό ρόλο στην κοινωνία, θα δει ανάμεσά τους την Πορτογαλία, χώρα με πολλά κοινά με τη χώρα μας, αλλά και την Ισπανία, μια κλασσική Μεσογειακή χώρα του Νότου. 

Τί προσπαθώ να πω; Σήμερα στην ΕΕ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ένα κράτος μέλος να μην προχωρήσει πολύ πολύ γρήγορα στην θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο! Το Ενωσιακό περιβάλλον είναι ευνοϊκό, η εμπειρία υπάρχει ήδη και διδάσκει πως δεν υπάρχει κοινωνία που «είναι έτοιμη» και κοινωνία που «δεν είναι έτοιμη», δεν υπάρχει κοινωνία που «το σηκώνει» ή «κοινωνία που δεν το σηκώνει», υπάρχουν μόνο κυβερνήσεις που θέλουν και τολμούν, και κυβερνήσεις που αρνούνται να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στους πολίτες, απέναντι σε όλους εμάς.

Κώστας Αρβανίτης: Χαιρετισμός στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”
Κώστας Αρβανίτης – Χαιρετισμός στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Ελένη Κουντουρά:

Ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM.

Το δικαίωμα στη ζωή, σε μία ζωή με σεβασμό, αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες δεν μπορεί ποτέ και για κανέναν λόγο να μετριέται με βάση το φύλο. 

Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή, θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Όμως παραβιάζονται συστηματικά εξαιτίας αναχρονιστικών αλλά κυρίαρχων σε μεγάλο βαθμό ακόμη νοοτροπιών, προκαταλήψεων και διακρίσεων σχετικά με το φύλο. Η κουλτούρα σεξισμού ξεκάθαρα συντηρεί και αναπαραγάγει μισογυνικές και ομοφοβικές θέσεις. 

Ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουμε ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσουμε στην ισότητα και στη διαμόρφωση μίας νέας συλλογικής κουλτούρας, όπου θα είναι δεδομένη η συμπερίληψη, η ποικιλομορφία και η ορατότητα στην προσωπική ζωή, στην εργασία, στην κοινωνική και δημόσια ζωή. 

Θύματα της έμφυλης βίας εντός και εκτός διαδικτύου είναι κυρίως γυναίκες, παιδιά και ΛΟΑΤΚΙ + άτομα, και η αύξηση που καταγράφεται είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε υιοθετήσει σειρά ψηφισμάτων, κηρύσσοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΤΚΙ» και πιέζοντας για να αρθούν όλα τα εμπόδια στην άσκηση των βασικών δικαιωμάτων, όπως για την κοινή αναγνώριση των γάμων και συμφώνων συμβίωσης – ανεξάρτητα από το κράτος-μέλος που έχουν συναφθεί- και για τα δικαιώματα της οικογένειας και των παιδιών. Ήδη στην πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, μέχρι το 2025, προβλέπεται ρητά ότι «αν κάποιος είναι γονέας σε μία χώρα, είναι γονέας σε κάθε χώρα». 

Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να αναμορφώσει σειρά διατάξεων σε σχετικούς νόμους, όπως για παράδειγμα στο Οικογενειακό Δίκαιο για τα δικαιώματα των οικογενειών των ΛΟΑΤΚΙ + και φυσικά στο ζήτημα της θεσμοθέτησης του γάμου για όλα τα πρόσωπα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, συγκεκριμένη πρόταση νόμου, που ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα, που έχουν ήδη λυθεί ή δρομολογηθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πλην αυτών όπου επικρατούν ακόμη οπισθοδρομικές αντιλήψεις. 

Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσουμε για να πετύχουμε την πλήρη ισότητα των φύλων σε όλο το φάσμα της ζωής. Για παράδειγμα, πρέπει να καταρριφθούν τα εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση και την εξέλιξη στην εργασία, ατόμων που αντιμετωπίζονται με καχυποψία λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα ζητήματα της υγείας επίσης χρειάζονται γενναίες πολιτικές που σήμερα λείπουν. Και φυσικά στο σύνολό τους τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ + υπονομεύονται συστηματικά, ζήτημα που θίγει μέχρι και η πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, εντοπίζοντας ανεπαρκή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τη βία με βάση το φύλο. 

Προσωπικά, έχω παρέμβει μέσα από την έκθεσή που κατάρτισα ως εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας, και υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ως ψήφισμα.Αυτήν την περίοδο επικεντρώνουμε στην ευρωπαϊκή οδηγία της Κομισιόν που θα υιοθετηθεί μέσα στο 2023, ώστε να είναι ολιστική και να αντιμετωπίζει όλες τις μορφές της έμφυλης βίας. Είναι σημαντικό να τονίσω ότι σε όλες μας τις θέσεις, εκ μέρους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, FEMM, αναφερόμαστε στην έμφυλη βία, και όχι απλά στη βία κατά των γυναικών, ώστε τα ψηφίσματα και οι νέες ρυθμίσεις να συμπεριλάβουν αυτομάτως και όλα τα ΛΟΑΤΚΙ + άτομα.

Θέλω τέλος, να σταθώ στο ρόλο της εκπαίδευσης. Μία από τις βασικές μου θέσεις στην έκθεσή μου, είναι να καταστεί υποχρεωτική η εκπαίδευση και κατάρτιση οριζόντια στην αστυνομία, το δικαστικό προσωπικό, το ιατροδικαστικό προσωπικό. Οι Αρχές πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες και να έχουν εξειδίκευση στο πώς θα χειριστούν τις καταγγελίες, τα περιστατικά και τις υποθέσεις έμφυλης βίας και για να μπορούν να εντοπίζουν και να εκτιμούν τον κίνδυνο. 

Οφείλουμε όλοι μαζί, οι θεσμοί, ο κρατικός μηχανισμός, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών, οι αρμόδιες αρχές, η νομική κοινότητα, οι συλλογικότητες και η κοινωνία των πολιτών, να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, χωρίς αστερίσκους, παρωπίδες και αμφιβολίες και χωρίς καμία απολύτως διάκριση .

Το δικαίωμα στη ζωή και μια ζωή χωρίς βία, είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων μας. Είναι όμως και υποχρέωση όλων μας αυτό το δικαίωμα να το προστατεύσουμε. Σας ευχαριστώ

Ελένη Κουντουρά: Χαιρετισμός στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”
Έλενα Κουντουρά – Χαιρετισμός στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Αλέξης Τσίπρας:

Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το ζήτημα των διεκδικήσεων του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος είναι ζήτημα αξιών και ουσίας – Με νίκη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η χώρα μας θεσμοθετεί γάμο για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου με πλήρη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το ζήτημα των διεκδικήσεων του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος είναι ζήτημα αξιών και ουσίας.

Η ρατσιστική επίθεση που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο της Πάτρας σε ένα διεμφυλικό άτομο, αποδεικνύει πόσα πολλά πρέπει να αλλάξουμε τελικά από τη καθημερινότητά μας, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο, μέχρι τους νόμους και τη συμπεριφορά των αρχών απέναντι στο ρατσιστικό έγκλημα και στη ρατσιστική βία.

Για να μην ξαναζήσουμε ρατσιστικά εγκλήματα μίσους που μένουν αδικαίωτα, όπως η περίπτωση του Ζακ. Για να σταματήσει αυτή η θλιβερή στατιστική των αυτοκτονιών. 

Δεν χρειάζονται άλλες θυσίες και μάρτυρες.

Αυτό που χρειάζεται είναι αγάπη και αγώνας.

Και σχέδιο για μια ριζική και αποφασιστική πολιτική, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται να εφαρμόσει. 

Μια πολιτική που θα φέρει τη Δικαιοσύνη παντού.

Σε ό,τι αφορά τον κατά τα άλλα φιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη, για τις κρίσιμες διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος δεν είναι ακόμη η ώρα.

Τέσσερα χρόνια κυβερνάει αλλά δεν ήρθε ακόμη η ώρα.

Ούτε για το γάμο, ούτε φυσικά για την τεκνοθεσία. 

Θέλω λοιπόν, σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι ήρθε επιτέλους η ώρα!

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα ανοίξει το δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Και μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα θεσμοθετήσει τον γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου με πλήρη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα τεκνοθεσίας.

Είχε προηγηθεί, άλλωστε συνέντευξη του στο ΛΟΑΤΚΙ+ περιοδικό antivirus, όπου σημείωσε χαρακτηριστικά:

“Πρέπει η χώρα μας να εξετάσει τις αντίστοιχες «καλές πρακτικές» άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ισπανίας, της Μάλτας κλπ, σε σχέση με την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Συγχρόνως επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μια συνολική μεταρρύθμιση για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλους τους τομείς, διότι οι διακρίσεις βρίσκονται παντού, στην εργασία, το σχολείο, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Το λέω αυτό διότι η ευθύνη μιας συγκροτημένης και εμφορούμενης από τα ιδανικά της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, πολιτείας είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα στην ολότητα του. Απαιτείται λοιπόν μια διττή στρατηγική. Μια συνολική μεταρρύθμιση για όλα τα θέματα που θα υλοποιηθεί από την προοδευτική κυβέρνηση που θα σχηματίσουμε.”

Διαβάστε Περισσότερα Εδώ για την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο περιοδικό Antivirus

Αλέξης Τσίπρας: Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα
Αλέξης Τσίπρας – Χαιρετισμός στην Εσπερίδα “Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα”

Φωτογραφικό Υλικό από την Εκδήλωση

Πρόσκληση για συμμετοχή σε εσπερίδα με θέμα: «Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη για Όλα»
Αλέξης Τσίπρας: Είναι αυτονόητο ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει άμεσα προς ψήφιση την ισότητα στο γάμο για όλα τα πρόσωπα